fbpx
BreakingSjukhus överfulla efter skalv: "Klarar det inte"

Sjukhus överfulla efter skalv: ”Klarar det inte”

Hittills har omkring 4 000 personer bekräftats omkomna efter de förödande jordskalv som drabbade Turkiet och Syrien natten mot måndagen. Dödssiffran väntas fortsätta stiga, men hoppet om att hitta överlevande finns fortfarande.

Natten mot tisdag fortsätter räddningsarbetare i Turkiet och Syrien med förhoppningen att fortfarande kunna hitta överlevare under rasmassorna.

Ropen från överlevande hördes från högarna med bråte som är det som blivit kvar av husen efter de kraftiga skalven. Räddningspersonalen lyfte försiktigt bort byggnadsrester och försökte lyfta fram personer ur bråten, samtidigt som desperata anhöriga stod och väntade på nyheter om sina nära och kära.

Natt i kylan

– Mitt barnbarn är ett och ett halvt år. Snälla hjälp dem, snälla. De var på tolfte våningen, sade Imran Bahur som stod vid det ruinerna av det som tidigare var hennes hem i den turkiska staden Adana.

De många tiotusentals som blivit hemlösa när tusentals hus rasat i skalven tvingas tillbringa natten utomhus i vinterkyla. I den turkiska staden Gaziantep, som ligger drygt tre mil från det kraftigaste skalvets epicentrum, har människor sökt skydd för natten i köpcentrum, sportarenor och moskéer.

I Syrien, där det hittills bekräftats att 1 444 personer omkommit i skalven, vittnar räddningsarbetare om att sjukvården, som redan är hårt ansträngd i området, nu överväldigas av antalet skadade.

Det värsta

Läkaren Shajul Islam, som har arbetat i sju år på intensivvårdsavdelningen på al-Shifasjukhuset i Idlib i norra Syrien, har pratat med BBC och beskrivit situationen på sjukhuset efter skalvet.

– När jag säger att det är det värsta jag någonsin sett så menar jag det, säger han till BBC Radio 4.

Han säger sjukhuset är överfullt.

– Vi har omkring 300–400 patienter på sjukhuset nu. Vi har bokstavligen två eller tre patienter i varje säng, säger Shajul Islam.

Han säger att det inte finns tillräckligt med personal för att ta hand om alla patienter och att han själv vårdar 40–45 patienter i kritiskt tillstånd på intensiven.

– Jag klarar inte det själv. Det är omöjligt.

Han beskriver hur personalen nu ställs inför svåra och nästintill omöjliga val.

– Jag kopplar loss patienter från respiratorn för att koppla upp andra patienter som kan ha större chans att överleva. Vi står i sjukhusets entré och bestämmer vilka patienter vi kan försöka rädda och vilka patienter vi inte ens kommer att försöka rädda, säger Shajul Islam till BBC.

Dörr skyddade

Osama Abdel Hamid, som befinner sig på ett sjukhus i Idlib i Syrien, säger till nyhetsbyrån AP att nästan alla hans grannar omkom när fyravåningshuset de bodde i kollapsade. När han flydde från huset med sin fru och deras tre barn föll en trädörr över dem och skyddade dem från rasmassorna.

– Gud gav mig ett nytt liv, sade han enligt AP.

Dussintals länder har lovat att sända räddningsresurser och hjälp till Turkiet. USA:s president Joe Biden sade på måndagen att USA kommer att tillhandahålla ”vad som helst och allt” som Turkiet nu behöver.

Läs mer

Populärt