HemUtblickHundratals gripna och skadade i Frankrike

Hundratals gripna och skadade i Frankrike

Närmare 500 personer har gripits i samband med de landsomfattande protesterna i Frankrike, mot president Emmanuel Macron och regeringens förslag om ny pensionslag. Efter en delvis kaotisk torsdag rapporteras nya aktioner ha inletts även på fredagen.

På sina håll blev torsdagens demonstrationer våldsamma, och ungefär 450 poliser har skadats, uppger inrikesminister Gérald Darmanin.

Över en miljon personer beräknas ha deltagit i demonstrationer runtom i Frankrike. Darmanin tar som exempel att bara i Paris sattes ett tusental soptunnor i brand – eftersom sophämtarna strejkar finns det gott om skräp att sätta eld på.

Myndigheterna har också börjat ställa in en del flyg, i förebyggande syfte eftersom man räknar med en stökig tid framöver. Många demonstranter antas särskilt vilja ta tillfället i akt nästa vecka, då omvärldens blickar är extra riktade mot Frankrike när brittiske kung Charles är på statsbesök.

Hittills visar dock varken president Macron eller regeringen ledd av premiärminister Élisabeth Borne några tendenser att backa från pensionslagen, som bland annat innebär att pensionsåldern höjs från 62 till 64 år.

RELATED ARTICLES

Populärt