NyheterElsa Widding blir vilde – Kristerssons majoritet allt tunnare

Elsa Widding blir vilde – Kristerssons majoritet allt tunnare

Elsa Widding lämnar Sverigedemokraterna.Den kontroversiella riksdagsledamoten är besviken över partiets stöd efter att hon deltagit i en konferens med konspirationsteoretiker.”Gränsen har passerats, jag lämnar SD”, skriver hon på Twitter.

Elsa Widding valdes in i riksdagen förra året. Nyligen fick hon kritik för att ha deltagit på en konferens tillsammans med kända vaccinmotståndare, klimatförnekare och personer som relativiserat Förintelsen.

Utbildningsminister Mats Persson (L) var en av dem som var kritiska.

”Widding visar prov på ett kunskapsförakt som inte anstår en riksdagsledamot. Det är allvarligt att ge stöd till konspirationsteorier om klimat, vaccin och förintelsen. Hon måste nu visa att hon står upp för vetenskap”, skrev utbildningsministern på Twitter.

Blir politisk vilde

Elsa Widding säger nu att hon har blivit utsatt för en smutskastningskampanj av ledande företrädande för Liberalerna. Något som riksdagsledamoten menar att hennes eget parti Sverigedemokraterna inte har tagit avstånd ifrån.

– Jag hade förväntat mig att mitt parti tog avstånd mot dessa avskyvärda påhopp som Liberalernas främsta företrädare gör sig skyldiga till. De anklagar mig för att stödja de som förnekar eller förringar ett fruktansvärt folkmord på sex miljoner judar, säger Elsa Widding i videon på Youtube som hon har delat på Twitter.

Elsa Widding i glatt samspråk med Jimmie Åkesson (FOTO: Jonas Ekströmer/TT)

– Trots detta förtal väljer SD att inte kommentera frågan i media. Men tystnaden talar sitt tydliga språk. En gräns har nu passerats även här. Jag har därför bestämt mig för att lämna partiet, säger Elsa Widding vidare.

SD: Lämna riksdagen

Elsa Widding kommer att sitta kvar i riksdagen som politisk vilde.

Tidöpartierna har fram tills nu haft en knapp majoritet i riksdagen med 176 mandat jämfört med oppositionens 173 mandat.

Moderaterna har även i praktiken ett mandat mindre på plats i riksdagen, eftersom den M-politiker som misstänks för sexköp ännu inte har ersatts under sin sjukskrivning.

Elsa Widding har dock uppgett att hon avser att rösta i linje med Sverigedemokraterna i kommande viktiga voteringar, enligt Sverigedemokraternas gruppledare Linda Lindberg.

”Vi respekterar Elsas beslut, men beklagar samtidigt att hon valt att gå den vägen. Som den starka gemensamma röst partiet utgör så hoppas vi att Elsa väljer att lämna sin plats i riksdagen till förmån för någon som företräder Sverigedemokraterna,” skriver Lindberg i ett uttalande.

Elsa Widding har tidigare blivit uppmärksammad för sina uttalanden om att hon anser att klimatkrisen saknar vetenskapligt stöd.

Läs mer

Populärt