PolitikKravet på regeringen: Mer pengar till välfärden

Kravet på regeringen: Mer pengar till välfärden

Regeringen behöver skjuta till pengar för att välfärden inte ska drabbas drastiskt. Det skriver sex högt uppsatta regionpolitiker i södra Sverige från Socialdemokraterna och Moderaterna i ett brev till finansminister Elisabeth Svantesson (M), skriver Aftonbladet.

– Ett temporärt stöd, ungefär som den förra S-regeringen gjorde med coronastödet, är rätt för regeringen att göra så att man kan värna välfärdens kärna, säger Carl Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande i Region Skåne.

Inflationen skapar hål i plånboken. Brevskrivarna kräver nu besked om stöd för både 2023 och 2024.

– Det hade varit bäst om vi kunde få stöd redan i år, säger Sonesson.

Ett annat krav är att regeringen gör om så kallade riktade statsbidrag till generella statsbidrag, så att regionerna kan lägga pengarna där de behövs.

Läs mer

Populärt