fbpx
HemNyheter5 personer som kan ta över efter Per Bolund

5 personer som kan ta över efter Per Bolund

Vem blir Miljöpartiets nästa språkrör? Vilka är de starkaste kandidaterna för att bli Per Bolunds efterträdare. Här är några heta namn.

Per Bolund ställer inte upp för omval. Efter fyra år på posten meddelade Miljöpartiets språkrör på onsdagen att han avgår.

Men vem kommer att ta över? Här är några namn det kommer att pratas om.

1. Rasmus Ling

Rasmus Ling (Foto: Claudio Bresciani/TT)

Ling, 39 är Miljöpartiets rättpolitiske talesperson, och har suttit i riksdagen för partiet sen 2014. Ling har under senaste året fått uppmärksamhet efter att han kritiserat polisens agerande i samband med koranbränningarna våren 2022 och för att han nyligen meddelade att han är positiv till Nato.

Skulle kunna ge MP en liten hårdare ton än vad väljarna är vana vid. Har fördelen att han sitter i riksdagen.

2. Axel Hallberg

Axel Hallberg. (Foto: Henrik Montgomery/TT)

Axel Hallberg, 24, sågs som ett starkt framtidsnamn när han blev språkrör för Grön ungdom vid 18 års ålder. Nu är han MP:s starke man i Lund.

Kallades förr för ”den nye Gustav Fridolin”, men är just nu kanske i yngsta laget. Har råd att vänta.

3. Daniel Helldén

Daniel Helldén (Foto: Henrik Montgomery/TT)

Helldén, 57, är en av partiets mer kända personer utåt. Förra mandatperioden satt han som trafikborgarråd i Stockholm när Miljöpartiet styrde tillsammans med högerpartierna.

Kommer säkert ställa upp som kandidat, frågan är om han har det interna stöd som krävs. Sitter precis som Ling redan i riksdagen.

4. Lorentz Tovatt

Lorentz Tovatt (Foto: Lisa Mattisson/TT)

När Miljöpartiet skulle välja nytt språkrör 2019 så var Lorentz Tovatt ett namn det talades om. Tovatt, 33, är före detta språkrör i Grön Ungdom och var tidigare riksdagspolitiker för Miljöpartiet. En skicklig kommunikatör som är bra på att få uppmärksamhet.

Meddelade 2021 att han skulle ta en paus från politiken. Frågan är om han är beredd att komma tillbaka.

5. Jakop Dalunde

Jakop Dalunde (Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT)

Dalunde, 39, är trots sin ringa ålder en veteran inom Miljöpartiet. Sen 2016 har han representerat partiet i Europaparlamentet, innan det satt han i riksdagen för partiet.

Har en stabil plats i Bryssel, men på en mandatperiod som tar slut nästa år. Skulle Delunde vilja komma hem till Sverige är tajmingen bra.

RELATED ARTICLES

Populärt