fbpx
LedareDärför kommer det inte bli nyval

Därför kommer det inte bli nyval

LEDARE: Att högern kollapsar i opinionen gör inte att ett regeringsskifte kommer närmare – snarare tvärtom, skriver MT:s Karla Lindahl.

Nej, glöm det.

Ledsen, men det kommer inte bli något tidigt regeringsskifte i Sverige, trots att landet verkligen skulle behöva det.

Den senaste stora mätningen från Statistiska Centralbyrån visade tydligt att allt fler väljare vänder Tidöpartierna ryggen. Det är verkligen inget konstigt med det.

Den nuvarande regeringen med samarbetspartiet Sverigedemokraterna har visat upp fumlighet, inkompetens och en oförmåga att hålla löften.

I dessa tider, då Socialdemokraterna skulle ta hem en jordskredsseger om det varit val idag, kan det vara lockande att drömma sig bort till ett nyval. Varför måste vi vänta till 2026?

Men tyvärr, om något så kommer opinionsmätningar av det här slaget cementera regeringen. Alla fyra slottspartier vet att en regeringskris skulle vara förödande. Ett långdragen blåbrun gyttjebrottning som slutar med att Kristersson tvingas utlysa nyval skulle bara försvara högern ytterligare i opinionen.

Och sen skulle högern förlora. Stort.

En sådan situation vill inte något av Tidöpartierna hamna i. Med andra ord kommer Kristersson, Busch, Pehrson och Åkesson låsa in sig och hoppas att stormen bedarrar. De har verkligen inget att förlora på det. Kanske de hundratusentals människor som flockats till Socialdemokraterna hinner ändra sig innan 2026?

För värre kan det ju inte bli. Eller?

/Karla.

Den här krönikan är en åsiktstext, och reflekterar skribentens åsikter. Morgon-Tidningen är stolt socialdemokratisk.

Läs mer

Populärt