LedareKlimatkrisen gör oss fattigare – inte klimatpolitik

Klimatkrisen gör oss fattigare – inte klimatpolitik

LEDARE. Vi måste prata om klimatåtgärders kostnader på ett mer rationellt och nyktert sätt, skriver MT:s Karla Lindahl

Förbränning av olja och kol frigör kolatomer som reagerar med syret i luften för att bilda koldioxidmolekyler. Koldioxidmolekylen absorberar värme. För mycket koldioxid i atmosfären gör därför atmosfären varmare.

Alla som inte tog en tupplur under fysiklektionerna i högstadiet har koll på den här ganska logiska process som vi kallar växthuseffekten, och som vi nu kan se har lett till klimatkris.

I veckan kan röken från de stora skogsbränderna i Kanada dra in över Sverige. Enligt The Guardian menar forskare att det nu är för sent att rädda Arktis sommaris. Försäkringsbolaget State Farm har nu så gott som slutat med hemförsäkringar i Kalifornien, eftersom risken för skogsbränder är så stor.

Klimatkrisen är här, vakna upp och känn brandröken.

Här i Sverige pratar vi inte så mycket om klimatkrisen. Regeringen har beslutat att drastiskt sänka reduktionsplikten – något som kommer öka Sveriges utsläpp men knappast sänka dieselpriset. Alla förlorar.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson menar att det inte finns någon anledning att ”vi ska bli fattigare” i Sverige, och i EU röstar SD nej till sju av tio klimatförslag enligt SvD:s granskning.

Anledningen?

Klimatåtgärder ”riskerar att skapa ytterligare kostnader”, enligt SD:s Johan Nissinen.

Vid det här laget borde det vara uppenbart att om det är något som kostar pengar så är det klimatkrisen. Sämre luft som belastar sjukvården. Att människor tvingas fly från sina hem, att åkermark och skog förstörs helt i onödan, att stigande priser och flyktingströmmar skapar politiska och internationella spänningar som kan leda till att totalitära rörelser vinner mark eller att nationer hamnar i krig.

Jag vet ärligt talat inte riktigt vilka typer av åtgärder som skulle vara ”för dyra” för att vi ska kunna klara den här krisen.

En bra början kanske vore att höja skatten för smutsiga industrier och höginkomsttagare och använda pengarna till att subventionera smartare val för vanligt folk. Bygg också ut vindkraften rejält och satsa på grön forskning.

Det är vår tids största utmaning. Det måste få kosta. Annars kan det bli dyrare än vi någonsin kan föreställa oss.

/Karla.

Den här krönikan är en åsiktstext, och reflekterar skribentens åsikter. Morgon-Tidningen är stolt socialdemokratisk.

Läs mer

Populärt