fbpx
UtblickTrump pratar känsliga papper på ljudinspelning

Trump pratar känsliga papper på ljudinspelning

En ljudupptagning där Donald Trump hörs diskutera ”högst konfidentiell” information under ett möte med en författare har publicerats av flera amerikanska medier.Inspelningen kan motsäga expresidentens påstående att han enbart visat upp olika mediepubliceringar under intervjun.

Delar av den två minuter långa ljudupptagningen har lyfts fram av åklagare i ett federalt rättsfall mot Trump rörande hans hantering av hemligstämplade dokument. Inspelningen kommer från en intervju Trump gav i juli 2021 för personer som arbetade på en biografi om Trumps tidigare stabschef Mark Meadows.

Åklagaren anklagar Trump för att ha visat hemligstämplade dokument för personer som inte haft behörighet att ta del av dem.

”Stor hög papper”

Under inspelningen hörs Trump bland annat diskutera påståenden om att han velat attackera Iran.

– Är inte det här fantastiskt, säger Trump, medan det det hörs hur någon bläddrar genom papper.

– Jag har en stor hög av papper. Det här kom precis fram, fortsätter expresidenten och tillägger senare:

– Det här visar att jag hade rätt. Förutom att det är högst konfidentiell, hemlig… detta är hemlig information.

Det sistnämnda sägs med road, möjligen ironisk ton, och möts av skratt från flera personer i rummet.

”Coca-cola, tack”

Expresidenten hävdade nyligen, i en intervju med Fox News, att han inte visat något hemligstämplat material under intervjun utan att det handlar om olika mediepubliceringar.

Trump hörs vidare skämta om sin motståndare i presidentvalet 2016, den tidigare utrikesministern Hillary Clinton. Ljudupptagningen avslutas med att han ber om förfriskningar:

– Ta in några coca-cola, tack.

Rättegången mot Trump rörande hans hantering av hemligstämplade dokument är planerad att starta den 14 augusti i Florida. Fallet handlar om dokument som togs med till Trumps bostad i Mar-a-Lago i Florida när han avgick som president. Trump nekar till att ha gjort något fel.

Läs mer

Populärt