HemNyheterAndersson pressar Åkesson om konrabränningarna: "Kopplingar till SD"

Andersson pressar Åkesson om konrabränningarna: ”Kopplingar till SD”

Sverigedemokraternas kopplingar till koranbränningarna synades av Socialdemokraternas Magdalena Andersson under en debatt i SVT på osndagskvällen.

Koranbränningarna är just nu ett hett samtalsämne både i Sverige och utomlands. På onsdagkvällen debatterade oppositionsledaren Magdalena Andersson i SVT:s Aktuellt mot Jimmie Åkesson, som leder regeringens stödparti Sverigedemokraterna.

Magdalena Andersson påpekade att många av de koranbränningar som utförts i Sverige har kopplingar till just SD.

– De allra flesta koranbränningar i Sverige begås av två personer, båda med olika former av kopplingar till Sverigedemokraterna, sa Andersson i debatten.

SD-kopplingarna

Aktivisten Salwan Momika, som gjort sig känd för att bränna koraner, hävdar själv att han är medlem i Sverigedemokraterna sen ett år tillbaka och att han vill kandidera till riksdagen för SD, i en intervju med Aftonbladet.

Men Jimmie Åkesson hävdar att han inte vet om Momika är medlem i SD eller inte

– Jag vet inte om det är bekräftat eller inte, men det är klart att man ska inte vara medlem i Sverigedemokraterna om man håller på sådär, säger Åkesson i debatten.

Men det är inte den enda kopplingen mellan bokbränningarna och SD.

Den danska högerextremisten Rasmus Paludan, som brände koraner bland annat i samband med valrörelsen 2022, har även han kopplingar till Sverigedemokraterna.

Tidigare har det avslöjats att medieprofilen Chang Frick, som har nära kopplingar till SD och som också varit programledare för SD-kanalen Riks på Youtube, har betalat för Paludans demonstrationstillstånd i samband med koranbränningar, skriver Aftonbladet.

Chang Frick har själv erkänt att han betalade tillståndet, men hävdar att han inte kände till att Paludan skulle bränna koraner.

RELATED ARTICLES

Populärt