fbpx
UtblickVivek Ramaswamy – vem är republikanske presidentkandidaten?

Vivek Ramaswamy – vem är republikanske presidentkandidaten?

Vivek Ramaswamy har seglat upp som en utmanare till Donald Trump i republikanernas kandidatkamp. Men vem är han?

Vem är Vivek Ramaswamy?

Vivek Ramaswamy är son till indiska migranter och föddes 1985 i Cincinnatti. Han är känd som entreprenör som blivit miljardär inom läkemedels- och bioteknikindustrin.

Under sommaren har Ramaswamy fått allt större uppmärksamhet och stöd i sin presidentvalskampanj, och utmanar nu Ron DeSantis om andraplatsen i racet bakom Donald Trump.

Vad är Vivek Ramaswamys åsikter?

Hans poltiska agenda ses som en uppföljare till Trump, och hans retorik kan tolkas som att Ramaswamy anser att Trump inte var tillräckligt radikal under sina år som president. 

Ramaswamy vill höja rösträttsåldern till 25, avskaffa FBI och utbildningsdepartementet och avskeda 75 procent av alla offentliganställda. Enligt Washington Post planerar Ramaswamy att göra detta genom att utfärda dekret, så kallade ”executive actions”, snarare än att ta vägen genom det parlamentariska systemet. 

Kritiker menar att Ramaswamys plan kommer att testa gränserna för vad en president rent juridiskt sett kan göra. 

– Detta är en hänsynslös syn på USA:s konstitution som saknar historiskt motstycke, har historikern Lindsay Chervinsky till WP.

Ramaswamy har också lovat att sluta ge stöd till Ukraina, och istället förhandla fram fred med Ryssland. 

Vad tycker Trump om Ramaswamy?

Trumps reaktion på Ramaswamys framgångar har gjort många förbryllade. Trump verkar inte se Vivek Ramaswamy som ett hot, utan snarare som en bra motkandidat.

I en intervju i somras föutspådde Donald Trump att DeSantis inte skulle ligga tvåa i republikanernas presidentvalskampanj så länge till, och att den platsen snart skulle tas över av någon annan.

– Jag undrar vem det blir. Kanske blir det Vivek, Vivek, kanske det. Kanske det. Det går bra för honom, sa då Trump ordagrant, enligt Washington Post.

LÄS MER: Sa verkligen Ulf Kristersson att det bara var att ”bita ihop” om höjda matpriser

Läs mer

Populärt