fbpx
HemSverigeRegeringen stryper pengar till klimatanpassning

Regeringen stryper pengar till klimatanpassning

Regeringen minskar anslaget till klimatanpassningsarbetet med en tredjedel i budgeten. Ett beslut som går emot regeringens eget expertråd, rapporterar Dagens Nyheter.

Klimatanpassningsarbetet handlar om att bygga om samhället så att det klarar värmeböljor, skyfall och torka. Det är framförallt myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och länsstyrelserna som blir av med pengarna. Anslagen till klimatanpassning minskar med 50,5 miljoner, enligt Sveriges radio Ekot.

– Det kom som en total överraskning och vi vet inte motivet bakom, säger Mette Lindahl Olsson, chef för enheten för beslutsstödssystem på MSB, till DN.

Trots stora skyfall och den senaste tidens extremväder saknar många kommuner en samlad handlingsplan för klimatanpassning. Enligt en enkät gjord av TT förra året hade sju av tio kommuner – 131 av de 187 som besvarade enkäten – inte en samlad handlingsplan för klimatanpassning.

Ett exempel på hur extremväder drabbar samhällen är det stora skyfallet i Gävle 2021. Där vill nu försäkringsbolagen att Gävle kommun ska betala 1,2 miljarder kronor eftersom de menar att det var kommunens undermåliga VA-system som orsakade stora kostnader på fastigheter.

Pengarna som nu försvinner ur budgeten har bland annat använts av MSB för att kartlägga områden som är känsliga för extremväder i landet.

Bidragen som kommunerna kan ansöka om för att få hjälp med finansiering av klimatanpassningsåtgärder ligger däremot kvar.

RELATED ARTICLES

Populärt