fbpx
UtblickFinland: Troligt sabotage bakom gasläcka

Finland: Troligt sabotage bakom gasläcka

En gasledning i Finska viken har sannolikt saboterats av en utomstående part, meddelar Finlands president Sauli Niinistö.Även en kommunikationskabel är skadad.

”Det är sannolikt, att både gasledningens och kommunikationskabelns skador är en följd av utomstående åverkan. Anledningen till skadorna är ännu inte känd, utredningen fortsätter i samverkan mellan Finland och Estland”, lyder ett formellt uttalande från Niinistö, där han fortsätter:

”Vi står också i fortlöpande kontakt med våra allierade. Jag talade i dag med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Nato är berett att hjälpa till med utredningen.”

Finland är väl förberett och beredskapen är god, enligt presidenten. Regeringen kommer att hålla en presskonferens senare på tisdagseftermiddagen.

Också statsminister Petteri Orpo försäkrar att energileveranserna till Finland fortsätter.

– Det är inte frågan om ett dåd som lamslår vårt system, säger Orpo.

”Sverige stöttar sina nordisk-baltiska kollegor och är redo att erbjuda all hjälp vad gäller skadorna på undervattenstrukturen”, skriver Sveriges utrikesminister Tobias Billström på X.

Snabbt tryckfall

Gasledningen Balticconnector, som ligger i livligt trafikerade finländska vatten, räknas till kritisk infrastruktur, skriver Yle.

Trycket föll plötsligt inuti ledningen i Finska viken under natten till i söndags, och operatören Gasgrid larmade myndigheterna. Det plötsliga fallet indikerade att den hade sprungit läck och Finlands försvarsmakt och kustbevakning har undersökt saken närmare.

Det sades tidigt att en läcka skulle kunna sätta ledningen ur spel i flera månader framöver.

– Om det är hål på gasledningen Balticconnector mellan Finland och Estland pekar allt på att det är orsakat av människor. Hål på transmissionsledningar av det här slaget uppstår inte spontant, sade den svenske gasledningsexperten Gustav Boëthius till tidningen Hufvudstadsbladet innan regeringen och presidenten hade uttalat sig.

Enligt finländska och estniska seismologer tyder inget på en större explosion.

Också en kommunikationskabel på estniskt vatten är skadad. Telekombolaget Elisa märkte en störning i kommunikationen natten mellan lördag och söndag. Det rör sig dock om en reservledning, uppger bolaget.

Sammanbinder näten

Gasledningen är den första och enda som sammanbinder gasnäten i Finland och Estland. Den löper i åtta mil längs med Finska vikens botten, från finländska Ingå till estländska Paldiski och mot vidare anslutning i Baltikum.

Bygget av ledningen finansierades delvis av EU som ett gemensamt intresse för alla unionens länder. Den började användas år 2020 och har beskrivits som en viktig anknytning för Finland till den europeiska gasmarknaden.

Läs mer

Populärt