fbpx
BreakingPågående strider i Israel – tusental döda

Pågående strider i Israel – tusental döda

Fortfarande pågår strider mellan Hamas och israeliska soldater på sju eller åtta platser i Israel, uppger den israeliska militären.Fler än 1 100 personer har dödats i Israel och i Gaza under de pågående striderna, enligt officiella källor.Hamas har därtill kidnappat mängder av israeler.

I Israel rapporteras över 700 personer ha blivit dödade och ytterligare 2 150 skadade i den storskaliga Hamas-attack som inleddes i lördags morse, enligt de senaste siffrorna från den israeliska militären.

På måndagsmorgonen, omkring två dygn senare, pågår ännu strider på flera håll på israelisk mark.

– Vi strider fortfarande. På omkring sju eller åtta platser runt Gaza kämpar soldater fortfarande mot terrorister, säger Richard Hecht, talesperson för den israeliska militären.

Militära israeliska flygplan, helikoptrar och artilleri har bombat och beskjutit Gazaremsan under natten. Enligt den israeliska militären angreps fler än 500 mål.

Vårdmyndigheterna på den palestinska sidan rapporterar fler än 400 dödsfall efter de israeliska anfallen.

”Värsta dagen i Israel”

Omkring 1 000 personer deltog i Hamas plötsliga anfall i lördags, enligt en annan talesperson för den israeliska militären, Jonathan Conricus.

– Det är med god marginal den värsta dagen i israelisk historia, säger talespersonen Conricus i ett filmklipp som har publicerats i sociala medier.

I en jämförelse riktad mot amerikansk publik beskriver han skeendet som en kombination av ”11 september och Pearl Harbor”.

Målet med Israels militära svar är att helt avväpna Hamas och göra så att islamistgruppen inte längre kan styra Gazaremsan, fortsätter Conricus.

USA skickar en flotta ledd av landets största hangarfartyg till östra Medelhavet för att stödja Israel vid behov, meddelar den amerikanske försvarsministern Lloyd Austin.

Massaker på festival

Hundratals människor har hittats döda vid en musikfestival i Israel, nära gränsen till Gaza. På söndagskvällen rapporterade en israelisk räddningstjänst minst 260 dödsoffer. Vittnen beskriver skeendet som en massaker där Hamas-medlemmar angrep och besköt det civila evenemanget från flera håll.

Det framgår inte om de israeliska myndigheterna räknar in dessa offer i det totala dödstalet.

Under söndagen avfyrades fler raketer från Gazaremsan mot israeliskt territorium. Från Libanon, Israels grannland i norr, sköt den Iranstödda rörelsen Hizbollah dessutom granater över gränsen ”i solidaritet” med Hamas. Flera personer rapporteras också ha dött i våldsamheter på Västbanken under helgen.

Hamas har tagit åtminstone ett hundratal människor som gisslan. Enligt Israel rör det sig primärt om civila personer och bland dem finns det bland andra amerikaner och tyskar.

Formell krigsförklaring

Hamas överraskningsattack mot Israel i lördags ses som ett fiasko för det israeliska säkerhets- och underrättelseväsendet, som anses vara bland de mest avancerade i världen. Attacken skedde nästan på dagen 50 år efter utbrottet av oktoberkriget 1973.

Israels regering har formellt förklarat krig. Drivmedel och varor till Gaza stoppas och elen har stängts av.

På söndagskvällen fördömde fler av medlemsländerna i FN:s säkerhetsråd Hamas vid ett blixtinkallat möte, men man lyckades inte enas om några åtgärder.

– Ett flertal länder fördömde Hamas attacker. Men uppenbarligen gäller inte detta för alla. Ni kan nog lista ut ett av dem utan att jag säger något mer, säger USA:s biträdande ambassadör Robert Wood, enligt AFP.

Wood syftade sannolikt på Ryssland, som driver linjen om ett fördömande som har ett bredare sikte än ”bara” Hamas.

Hamas beskriver attacken som en hämnd för Israels 16-åriga blockad av Gaza och en rad andra incidenter som under den senaste tiden har skärpt läget i den långvariga israelisk-palestinska konflikten.

Läs mer

Populärt