fbpx
SverigeVar femte lever i hushåll med små marginaler

Var femte lever i hushåll med små marginaler

Marginalerna är små i många svenska hushåll – var femte person bor i ett hushåll som inte klarar en oförutsedd utgift på 13 000 kronor.

Totalt gäller detta närmare 1,7 miljoner människor, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Allra mest sticker hushåll bestående av en ensamstående vuxen med barn ut. Bland dem saknar nästan hälften en sådan kontantmarginal.

”I den gruppen är det till exempel vanligare än bland befolkningen i stort att ha svårt att få ekonomin att gå ihop. Det är vanligare att de kommit efter med betalningar, inte har råd att spendera mindre summor på sig själva eller råd att åka på en veckas semester”, säger utredaren Helena Månsson i ett pressmeddelande från SCB.

I Sverige beräknas 14 procent av alla ensamstående föräldrar med barn leva i materiell och social fattigdom, vilket kan jämföras med snittet i EU som är 26 procent av hushållen bestående av en ensamstående förälder med barn.

Läs mer

Populärt