fbpx
NyheterKristersson i förhör – oklarheter kring lönefrågor

Kristersson i förhör – oklarheter kring lönefrågor

Under fredagen frågades statsminister Ulf Kristersson (M) ut efter rapporteringen om oklarheter kring lönefrågor på regeringskansliet, rapporterar TT.

Efter Dagens Nyheters avslöjande om att tjänstemän kopplade till Tidöavtalets politiska mål kan få högre lön, väcker detta starka reaktioner från oppositionen. De anklagar statsministern för att politisera opolitiska tjänstemän.

Under fredagen frågades statsministern ut i konstitutionsutskottet (KU).

– Vi tycker att det är anmärkningsvärt och att det för svensk politik och demokrati i en helt felaktig riktning, säger Socialdemokraternas ledamot Patrik Björck till TT.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet är eniga i kritiken mot det de ser som ett avsteg från svenska förvaltningstraditioner och demokratiska principer. Enligt dem undermineras både förtroendet mellan medborgare och stat samt själva ryggraden i statsförvaltningen – de opolitiska tjänstepersonerna.

Även fackförbundet ST, som representerar en del av de 5 000 medarbetarna på regeringskansliet, uttrycker förvåning över den nya lönepraxisen och påpekar att detta är en helt ny situation för dem.

Läs mer

Populärt