UtblickHelikopterolyckan i Iran – detta vet vi

Helikopterolyckan i Iran – detta vet vi

Irans president Ebrahim Raisi har omkommit i en helikopterolycka, enligt statliga iranska medier. Även landets utrikesminister Hossein Amir-Abdollahian omkom i kraschen i Irans bergiga område mot gränsen till Azerbajdzjan.

Vilka var ombord på helikoptern?

Irans president Ebrahim Raisi och landets utrikesminister Hossein Amir-Abdollahian fanns bland passagerarna i helikoptern som råkade ut för en olycka i söndags. Även medarbetare och livvakter var ombord på helikoptern.

Totalt nio personer befann sig ombord, enligt statskontrollerade iranska medier. På måndagsmorgonen uppgav iranska Röda Halvmånen att kropparna bärgats.

Sällskapet var på väg från Jolfaregionen i provinsen Östra Azerbajdzjan, där presidenten invigt ett dammprojekt tillsammans med Azerbajdzjans president Ilham Aliyev.

Var skedde olyckan?

Olyckan inträffade i bergiga trakter i det naturskyddade skogsområdet Dizmar nära staden Varzaghan, enligt den statligt kontrollerade iranska nyhetsbyrån Irna.

De första rapporterna vid 15-tiden svensk tid talade om en ”kraftig nödlandning”, en uppgift som framfördes av inrikesminister Ahmad Vahidi.

Ytterligare två helikoptrar, som flög samtidigt, uppgavs ha klarat ovädret.

Hur genomfördes sökarbetet?

Ett stort sökpådrag drogs i gång, men dåligt väder, dimma och kyla försvårade insatsen. Ett 40-tal räddningsgrupper genomsökte terrängen sent på söndagen.

Flera länder erbjöd hjälp, däribland Turkiet. Sent på natten meddelades att en turkisk drönare lokaliserat helikoptervraket och vidarebefordrat dess koordinater till iranska myndigheter.

Kondoleanser strömmar in

Reaktionerna strömmar in efter beskedet om Raisis död. Bland annat har Indiens premiärminister Narendra Modi uttryckt kondoleanser till Raisis familj och det iranska folket.

Även EU, Ryssland, Syrien, Malaysia, Förenade Arabemiraten, Qatar, terrorstämplade rörelsen Hamas och den libanesiska shiamilisen Hizbollah sänder under måndagsmorgonen sina kondoleanser.

Vad händer nu?

Efter ett krismöte på måndagen meddelades i ett uttalande att regeringen i Teheran kommer att fortsätta sitt arbete ”utan avbrott”.

Vad händer nu?

I och med Raisis död tas makten tillfälligt över av Irans förste vicepresident, för närvarande Mohammad Mokhber. Val av en ny president ska sedan hållas inom 50 dagar.

Presidentens död lär inte påverka Irans politiska system eller stabilitet, spår en rad bedömare.

En större fråga är vem som kommer att efterträda ayatolla Ali Khamenei, som är 85. Analytiker har bedömt att striden skulle stå mellan Raisi och ayatollans son.

Läs mer

Populärt