Nyheter13 000 sjuksköterskor har lämnat yrket

13 000 sjuksköterskor har lämnat yrket

Det finns utbildade sjuksköterskor – men många väljer att lämna yrket. Det kostar samhället 5,5 miljarder kronor, enligt en ny kartläggning.

Inställda operationer och överbelastade förlossningskliniker är bara några effekter som tillskrivs bristen på bland annat sjuksköterskor i hälso- och sjukvården. Men det är inte fler utbildade sjuksköterskor som behövs.

– Regioner och kommuner måste satsa på att förbättra arbetsmiljön för sjuksköterskor och annan hälso- och sjukvårdspersonal. Vi vet egentligen vad som krävs och nu måste båten ner i sjön, säger Ann-Marie Wennberg Larkö, ordförande i Nationella vårdkompetensrådet.

Fortbildning behövs

Rådet har på uppdrag av regeringen tagit fram ett förslag på en nationell plan för kompetensförsörjning inom hälso- och sjukvården.

Rapporten, som kommer mitt under en pågående konflikt med omfattande strejkvarsel mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna, visar att nästan 13 000 sjuksköterskor inte arbetar som just sjuksköterskor. Det motsvarar enligt rådet en samhällskostnad på 5,5 miljarder kronor.

– När vi tittar på varför man lämnar yrket så sticker frågan om arbetsmiljön ut. Nu har vi tillsammans med kommuner, regioner och lärosäten tagit fram förslag som ska få fler att faktiskt stanna kvar i yrket, säger Ann-Marie Wennberg Larkö.

LÄS MER: SD redo för samarbete med ryssvänliga partier

Förslag på insatser

Rapporten innehåller 25 förslag på insatser och stort fokus läggs på att regioner och kommuner bör säkra fortbildning för personalen.

– Det finns flera utredningar som visar just detta, vi är väldigt bra på att ta fram underlag men det måste hända något, det behövs implementering. Det finns till exempel många bra exempel i andra länder, det är bara att stoppa ner fötterna i de varma tofflorna, säger Ann-Marie Wennberg Larkö.

Kartläggningen visar att det inte bara är sjuksköterskor som lämnar yrket, samma mönster finns bland arbetsterapeuter, fysioterapeuter, psykologer och biomedicinska analytiker. Även läkare lämnar vården, men i något lägre utsträckning. Det är också vanligare att lämna ju fler år i yrket man haft.

– Det betyder att man tappar värdefull kompetens och erfarenhet. Arbetsgivarna behöver helt enkelt bli bättre på att få personalen att vilja stanna kvar, säger Ann-Marie Wennberg Larkö.

Läs mer

Populärt