HemBreakingStora förändringar i opinionen senaste året: S och M vinnare

Stora förändringar i opinionen senaste året: S och M vinnare

Den första opinionsmätningen för 2021 har kommit. På kort sikt är förändringarna små. Men sett till senaste året har nästan allt förändrats i svensk politik.

Januari 2020 kan kännas som en evighet sen. Även i svensk opinion.

För ett år sedan var högerblocket på frammarsch, och Sverigedemokraterna såg ut att gå om Socialdemokraterna och ta platsen som landets största parti.

Sen kom 2000-talets största kris – coronaviruset. Även om flera andra frågor har diskuterats under året, som den kontroversiella gymnasielagen, LAS-debatten och gängkriminalitet, så har ändå coronapandemin och dess inverkningar legat som en blöt filt över hela det politiska läget.

Helt ny mätning

På tisdagen kom Novus nya mätning för januari 2021. Skillnaderna jämfört med december är mycket små, Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna går framåt och Kristdemokraterna backar lite.

Men jämför man med den Novus-undersökning som kom för exakt ett år sedan är förändringarna enorma. Morgon-Tidningen tar en extra titt på vad 2020 gjorde med opinionen.

Vinnarna:

Socialdemokraterna – regeringspartiet har fått ett otroligt lyft under året. Från att ha legat på bara 24,4 procent i januari 2020 så ökar S nu för andra månaden i rad, och har nu 28,5.

Moderaterna – även Socialdemokraternas rival har tagit ett kliv framåt, och Kristersson är nu en given statsministerkandidat för högerblocket. Att Moderaterna gjort comeback och nu befäst sin position som näst största parti är en av de största förändringarna under 2020.

Förlorarna:

Sverigedemokraterna – det såg riktigt ljust ut för Jimmie Åkessons parti för ett år sen. Men coronaåret har varit ett stort misslyckande för SD. I Novus gjorde SD sin toppnotering i februari på 23,9 procent. Idag är man nere på 19,4. Framför allt har man förlorat positionen som näst största parti.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Kristdemokraterna – även Ebba Busch har haft ett tufft 2020. Skandalerna har avlöst varandra, och i coronabruset har KD haft svårt att lyfta fram sin politik, trots att man tidigare profilerat sig i vårdfrågor. I januari 2021 får partiet bara 4,6 procent. Det är Kristdemokraternas sämsta siffra på tre år.

Vänsterpartiet – inte heller vänsterpartiet har riktigt kunnat lyfta under 2020. Partiledarbyte och ett osäkert läge har eventuellt spelat in. Partiet är nu en procentenhet mindre än för ett år sen.

Varken eller:

Liberalerna – kollapsen för det blå mittenpartiet bara fortsätter. Men nu verkar man åtminstone nått en nivå där man inte kan sjunka längre. I januari 2020 hade L 2,7 procent – ett år senare ligger man på 2,6.

Centerpartiet och Miljöpartiet – de två gröna partierna har så gott som stått still under 2020. C har minskat med 0,3 procent och Mp har bara flyttat sig 0,6 procentenheter uppåt. Värt att nämna är att Miljöpartiet fortfarande ligger nära fyraprocentsspärren, och ökningen för dem upp på säkrare mark än vad man legat på tidigare.

RELATED ARTICLES

Populärt