BreakingSD:s fall i opinionen – tappat var fjärde väljare på ett år

SD:s fall i opinionen – tappat var fjärde väljare på ett år

För ett år sedan var SD störst. Nu ligger partiets opinionssiffror närmare Vänsterpartiet än Socialdemokraterna. 

I början av 2020 hade Sverigedemokraterna medvind, flera opinionsmätningar visade att SD var Sveriges största parti. 

Men sen dess har mycket hänt. Sverigedemokraterna har inte alls lyckats locka väljare under coronaåret 2020 – istället har man backat till förmån för Socialdemokraterna och Moderaterna. 

Du kanske minns hur läget var i början av 2020? I Novus februarimätning 2020 låg Sverigedemokraterna på 23,9 procent – 0,7 procentenheter före Socialdemokraterna och nästan fyra procentenheter över Moderaterna. Idag, ett år senare, är rollerna ombytta. 

I dagens mätning, som publicerats av SVT, får Sverigedemokraterna bara 18,1 procent. Det är en minskning med nästan sex procentenheter på ett år. Alltså har var fjärde väljare flytt SD under det senaste året, enligt Novus

Jimmie Åkesson har inte lyckats lyfta SD under coronaåret. Snarare tvärtom. (Foto: Ali Lorestani / TT)

För att sätta det i perspektiv ligger Sverigedemokraterna nu hela 8,8 procentenheter bakom Socialdemokraterna i opinionen. Men man ligger bara 7,3 procentenheter före Sveriges fjärde största parti – Vänsterpartiet.

Bekräftas av andra mätningar

Sajten Poll of polls, som väger samman olika opinionsmätningar i Sverige, bekräftar bilden av SD:s opinionsfall. På ett år har SD gått från 24 procent till 18,6 procent, enligt Poll of polls. 

Samtidigt har Moderaterna och Socialdemokraterna haft ett starkt år. Socialdemokraterna har idag nästan fyra procentenheter mer än vad man hade i februari 2020. 

Moderaterna har ökat med mer än fem procentenheter senaste året.

Om det hade varit val idag hade Sverigedemokraterna fått 68 mandat i riksdagen – det är ”bara” en ökning med sex stycken mandat jämfört med 2018, då SD fick ett valresultat som många inom partiet blev väldigt besvikna över. 

Mätningen i Novus, med skilland från januarimätningen inom parentes:

Socialdemokraterna: 26,9 (-1,6)

Moderaterna: 23,1 (+1,3)

Sverigedemokraterna: 18,1 (-1,3)

Vänsterpartiet: 10,8 (+1,3)

Centerpartiet: 8,5 (+0,2)

Kristdemokraterna: 4,7 (+0,1)

Miljöpartiet: 4,1 (+0,1)

Liberalerna: 2,7 (+0,1)

Läs mer

Populärt