HemUtblickLäkare varnar för ny skönhetstrend: "Potentiellt skadligt"

Läkare varnar för ny skönhetstrend: ”Potentiellt skadligt”

Är det en skönhetsbehandling eller ett träskmonster? Miljontals personer har sett nya trenden på sociala medier. Men läkare och branschen är oroliga över följderna.

Vill man vara fin får man lida pin heter det ju. Men nu varnar forskare för en ny trend på videoappen TikTok. Trenden, som blivit stor efter att en skönhetssalong i Nederländerna lagt upp flera videos, går ut på att använda hett vax i ansiktet. 

En video som fått 84 miljoner visningar visar  hur en man får hett vax insmetat i ansiktet. En frisör drar sen sakta bort vaxet. 

Flera videos visar hur kunder får hela sitt ansikte täckt i vax, och hur man har placerat tops i näsan för att personen under vaxet ska kunna andas. 

Tanken är att man ska få bort små hårstrån och pormaskar från ansiktet. 

Vaxet täcker ansiktet och stelnar…
…sen dras det sakta av.

Men nu får trenden kritik. 

– Det skulle kunna orsaka kvävning. Det är svårt att kontrollera vax som rinner över ansiktet, säger Alex Echeverri, som jobbar på skönhetssalongen John and Ginger, till BBC. 

Även organisationen The British Skin Foundation är mycket kritiska – inte minst efter att virala videos visat hur barn får ansiktsbehandling med vax. 

– Jag skulle inte rekommendera att göra detta mot barn. Det här är en av alla potentiellt skadliga ”gör det själv”-behandlingar på sociala medier, säger Emma Wedgeworth, dermatolog vid British Skin Foundation, till BBC.

RELATED ARTICLES

Populärt