fbpx
BreakingNy sammanställning: Sveriges dödstal under corona bland de lägre i Europa

Ny sammanställning: Sveriges dödstal under corona bland de lägre i Europa

Sverige har klarat av pandemin bättre än de flesta andra länder i Europa. Detta visar en ny granskning av överdödligheten under 2020.

Jämfört med resten av Europa ser Sverige ut att ha klarat av coronapandemin förhållandevis bra. Åtminstone sett till överdödligheten. Det visar en ny sammanställning. 

Genom att jämför överdödlighet mellan olika länder så har historien Fredrik Charpentier Ljungqvist kommit fram till att ungefär två tredjedelar av Europas länder haft högre dödlighet än Sverige under pandemin. 

– Det cirkulerar myter om att Sverige skulle vara bland de värst drabbade av covid-19 i Europa. Det stämde i viss mån i slutet av den första vågen i maj, och det tycks vara den bild som har fastnat på näthinnan hos många. Men nu ser man att Sverige är ett av de mer lindrigt drabbade länderna i Europa, säger han till TT, skriver Aftonbladet.

Han menar också att det är ”meningslöst” att jämföra olika länders rapportering av dödsfall, eftersom kriterierna varierar.

Under 2020 har överdödligheten varit som störst i Spanien och Polen, följt av Italien, Tjeckien, Storbritannienm Bulgarien och Belgien. 

Läs mer

Populärt