BreakingSD:s nya krav på inflytande: "Vi måste bli överens till 100 procent"

SD:s nya krav på inflytande: ”Vi måste bli överens till 100 procent”

Allt eller inget. Det är nu kravet från Sverigedemokraterna på Moderaterna och Kristdemokraterna.

Sverigedemokraterna kommer inte att nöja sig med att vara överens med Kristdemokraterna och Moderaterna på vissa områden när det gäller en framtida borgerlig budget. Det säger SD:s ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt i en intervju med Dagens Industri.

– Vi måste bli överens om 100 procent, annars är vi överens om noll procent, säger Sjöstedt till Dagens industri. 

”De är sugna på makten”

Beskedet innebär i praktiken att Sverigedemokraterna inte kommer att stödja Ulf Kristersson som statsminister om man inte får vara med och bestämma om allt som rör ekonomin.

Det skulle i så fall efter valet vara omöjligt för Moderaterna att styra landet om inte Sverigedemokraterna röstar för en M-budget.

Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt (Foto: Henrik Montgomery/TT)

Sjöstedt menar att M och KD inte kommer ha så mycket val när det väl är dags att förhandla.

– Jag tror dels att de är sugna på regeringsmakten och så tror jag att de kan räkna. Och då går det inte att landa i någon annan slutsats, säger Oscar Sjöstedt till DI.

Oscar Sjöstedt är bland annat känd för att han i september sa i en riksdagsdebatt att Sveriges invandringspolitik lockade till sig personer med ”lågt intellekt”.

Moderaterna har svängt om SD

Den senaste tiden har Moderaterna och Kristdemokraterna tagit stora steg mot att bilda ett faktiskt högerblock tillsammans med Sverigedemokraterna. Nyligen sa Ulf Kristersson i en intervju i SVT att han kan tänka sig samarbeta med Sverigedemokraterna.

– Jag tycker att Sverigedemokraternas retorik har förändrats en del de senaste åren, sa Kristersson då.

Läs mer

Populärt