fbpx
PolitikTunga siffrorna visar: Sabunis plan kan misslyckas totalt

Tunga siffrorna visar: Sabunis plan kan misslyckas totalt

På fredagen meddelade Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni att partiet vill ha en högerregering efter nästa val – men siffror visar hur splittrade hennes väljare är.

Liberalerna vill ha ett högersamarbete efter 2022. I ett uttalande på fredagen gick partiledaren Nyamko Sabuni ut med att partiet nu vill stötta Kristersson-ledd regering efter nästa val. Dock menar man att man inte skulle kunna acceptera en regering där Sverigedemokraterna ingår.

Men ren matematik visar att Liberalerna skulle vara tvungna att förhandla med Sverigedemokraterna, antingen direkt eller via Moderaterna. Sverigedemokraterna är dessutom mer än fem gånger större än Liberalerna (enligt Novus), och skulle ha en mycket bättre position än L att ställa krav på en Moderatledd regering.

Men det är inte bara i opinionen Liberalerna har avgrundsdjupa problem.

Ett närmande till Sverigedemokraterna skulle förmodligen också ha stor påverkan på partiets stöd bland väljare, enligt SCB:s Partisympatiundersökning (PSU).

PSU mäter inte bara vad svenska folket kan tänka sig rösta på, utan också vilket parti olika väljare tycker är näst bäst.

I senaste mätningen i november kan man till exempel se att 44 procent av alla vänsterpartister ser Socialdemokraterna som näst bästa parti, och att var fjärde moderat ser Kristdemokraterna som ”tvåa”.

Liberalernas tuffa interna siffror

För Liberalerna är just de här nästbästa-siffrorna väldigt splittrade, något som skulle kunna bli ett problem.

Nästan precis hälften av Liberalernas väljare ser antingen Centerpartiet eller Socialdemokraterna som näst bästa parti. Dessa väljare skulle kunna ha svårare att acceptera att L ingår i en M/KD-regering.

Foto Henrik Montgomery / TT

Inte heller finns det några varma känslor för Kristdemokraterna. Bara fyra procent av L-väljarna ser KD som näst bästa parti – det kan jämföras med Miljöpartiet som lockar 5,2 procent av L-väljare när det kommer till andravalet.

En tröst för Sabuni är att stödet för Moderaterna verkar vara ganska stort inom L. Ungefär var tredje L-väljare har M som sitt andraval. Det är å andra sidan nästan exakt lika många som ser Centerpartiet som näst bästa parti.

SD då? Nej, där finns det ingen kärlek bland L-väljare för Åkesson. Det är så få Liberal-väljare som har SD som andraval att SCB inte ens kan mäta det. Samma sak gäller för Vänsterpartiet.

LISTA: Här är L-väljarnas näst bästa parti (enligt PSU november 2020)

Moderaterna: 29,2

Centerpartiet: 29,1

Socialdemokraterna: 21,5

Miljöpartiet: 5,2

Kristdemokraterna: 4,0

Sverigedemokraterna: Inte mätbart

Vänsterpartiet: Icke mätbart

Läs mer

Populärt