fbpx
PolitikRapporteringen om Brå får hård kritik av Magda Gad: "Helt obegripligt"

Rapporteringen om Brå får hård kritik av Magda Gad: ”Helt obegripligt”

Svensk media rapporterade friskt om Brå:s nya rapport om skjutningar i Sverige – men nu får både rapporten och media kritik från stjärnjournalisten Magda Gad.

Onsdagens stora nyhet var den om Brå:s nya rapport om hur skjutningarna utvecklats i Sverige under de senaste 20 åren – en rapport som regeringen själva beställt eftersom man vill få bukt med problemet.

Enligt DN kunde det dödliga våldet fälla regeringen, och SVT toppade med nyheten om det dödliga våldet och ordnade debatt mellan Mikael Damberg och Jimmie Åkesson.

Men nu får medierna kritik från en av Sveriges skickligaste journalister – Magda Gad, som bland annat vunnit Stora journalistpriset.

Magda Gad (FOTO: Christine Olsson/TT)

I en Twitter-tråd skriver hon så här:

”Hur kommer det sig att samtliga svenska medier ger fel information om det dödliga våldet i Sverige? Enligt källan, BRÅ-rapporten, gäller det inte alls hela Europa. BRÅ har jämfört några europeiska länder – inte alla. BRÅ konstaterar också att vad gäller det dödliga våldet totalt så har det inte hänt mycket i Sverige sedan början av 1990-talet, det är en fortfarande låg nivå.

Vad gäller dödsskjutningar i Östeuropa har antalen kraftigt gått NED från en hög nivå, medan i Sverige har det stigit från en nästan icke-befintlig nivå. Antalet dödsskjutningar i Sverige ligger runt ca 45 senaste åren (ökningen skedde tidigare). I Frankrike ligger det på runt 1 800.

Helt obegripligt hur uppgifterna presenteras i svensk media. VILL man säga att Sverige har mest dödligt våld i Europa? Andelen som dör av skjutning i Sverige är ca 0,0005 procent av befolkningen och de flesta som är involverade i skjutningar är kriminella, det kan t ex röra sig om uppgörelser. Det här är som att jämföra dödligt våld i Mellanöstern men inte ta med länder som Irak, Syrien, Jemen. Obegripligt.

Som Morgon-Tidningen tidigare rapporterat så har det dödliga våldet minskat under året, samtidigt som allt fler frihetsberövas. Här kan du läsa en intervju med Mikael Damberg där han pratar om vad mer som behöver göras.

Läs mer

Populärt