fbpx
PolitikNya mätningen en kalldusch för Kristersson - både M och KD backar

Nya mätningen en kalldusch för Kristersson – både M och KD backar

Hade det varit val idag hade Ulf Kristersson misslyckats att bli Sveriges statsminister. Tillsammans får Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna bara 45 procent i den nya Ipsos-mätningen.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, har vänt ut och in på sig själv under 2021. I januari gjorde M-ledaren klart att han är beredd att samarbeta med Sverigedemokraterna för att kunna bilda regering, något både han och hans föregångare tidigare sagt varit helt otänkbart.

Vårterminen avslutades med att Kristersson gick med på Sverigedemokraterna och Vänsterpartiets plan att fälla regeringen Löfven, något som ledde till att Kristersson fick uppdrag att bilda regering. Det misslyckades han med – igen.

Backar i ny mätning

Det verkar inte som att väljarna är stormförtjusta i Ulf Kristersson som oppositionsledare. Under året har Moderaterna backat eller stått still i de flesta mätningar – och på tisdagen kom ännu en kalldusch.

Det är i DN/Ipsos nya mätning som Moderaterna backar med en procentenhet. Men inte nog med det, Kristdemokraterna går bakåt hela två procentenheter, samtidigt som Sverigedemokraterna går framåt lite. Liberalerna är fortfarande under spärren.

Kristersson ser ut att få svårt att bli statsminister (FOTO: Ali Lorestani/TT)

Detta innebär att Moderaterna fortfarande misslyckas med att lyfta i opinionen, samtidigt som Kristdemokraterna ligger farligt nära att åka ur riksdagen.

Tillsammans samlar Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna bara 45 procent av väljarna. Samtidigt ökar både Miljöpartiet och Socialdemokraterna. S, V, MP och C samlar tillsammans 49 procent.

Ett sådant valresultat skulle med all säkerhet kunna klassas som ett fiasko för högergrupperingen.

Mätningen från DN/Ipsos:

Socialdemokraterna: 25 (+1)

Moderaterna: 21 (-1)

Sverigedemokraterna: 20 (+1)

Vänsterpartiet: 11 (-1)

Centerpartiet: 8 (-2)

Miljöpartiet: 5 (+2)

Kristdemokraterna: 4 (-2)

Liberalerna: 3 (+1)

Läs mer

Populärt