fbpx
HemPolitik12 viktiga saker du bör känna till om regeringens budget för 2022

12 viktiga saker du bör känna till om regeringens budget för 2022

Det är mycket snack om budgeten nu. Men vad innebär den för dig? MT reder ut!

1. Innehåller rekordmycket pengar

Sammanlagt kommer ökade reformer på hela 74 miljarder att finnas med i budgeten. Tanken är att en offensiv politik ska ta Sverige ut ur coronapandemin och förbereda landet för ett riktigt bra 20-tal.

Socialdemokraternas Magdalena Andersson (Jonas Ekströmer/TT)

2. Stora satsningar på pensionärer

Bland budgetens vinnare finns de äldre. Regeringen kommer att ändra reglerna så att personer över 60 som haft tunga jobb kan få en bättre pension. Man kommer också satsa 2,5 miljarder på äldreomsorgen. Den så kallade pensionärsskatten tas också bort och bostadstillägget höjs från och med nästa år.

–Trygga pensioner är en grundbult i det svenska välfärdssamhället. I budgeten för 2022 tar vi flera viktiga steg för ökad trygghet för såväl blivande som nuvarande pensionärer. Vi föreslår en trygghetspension för dem som slitit ut sig i arbetslivet och inte orkar till pensionen. Dessutom föreslår vi höjt bostadstillägg för pensionärer, sa socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi på en pressträff tidigare i höst.

3. Sänkta skatter för låg- och medelinkomsttagare

Nästa år kommer 7,5 miljoner svenskar få sänkt skatt. Många vanliga löntagare kommer få en skattereduktion på 1 320 kronor.

4. Förbättrad sjukförsäkring och a-kassa

Även personer som har sjukpenning kommer att märka av förbättringar nästa år. Systemet som innebär att sjuka betalar mer i skatt tas bort, vilket innebär tusentals kronor mer i plånboken för den som är för sjuk för att kunna jobba. Tanken är att en starkare ekonomi ska göra det lättare att hitta tillbaka till arbetsmarknaden. Det ska också bli billigare att vara med i a-kassan från och med nästa år.

Foto: Tomas Oneborg/TT

5. Mer till brottsbekämpningen

2,5 miljard kommer att läggas på brottsbekämpningen, bland annat för att hjälpa polis och rättsväsende att få bukt med den brutala gängkriminaliteten. Bland annat kommer 400 miljoner läggas på ett ”teknikpaket” som innebär fler kameror och bättre förmåga att läsa av krypterad information.

6. Miljarder till vården

En av de stora budgetnyheterna är att fem miljarder kronor läggs på vården. Bland annat storsatsar regeringen för att få ner de långa köerna som orsakats av coronapandemin.

FOTO: Claudio Bresciani/TT

7. Klimatmiljarder

Hela tolv miljarder kommer att gå till en ny grön omstart. Bland annat kommer det handla om att stärka stödet till gröna transporter och gröna industrier. Även näringslivets förutsättningar för att ställa om ska stärkas.

8. Familjevecka

Regeringen inför tre familjedagar, som är till för föräldrar som inte kan jobba hemma men som vill ta ut ledighet när barnen har till exempel studiedag eller lovdag.

9. Kvinnojourer och psykisk ohälsa

Regeringen satsar 1,5 miljard extra på arbetet med psykisk ohälsa. 1,2 miljarder satsas på Sveriges Kvinnojourer för att motverka mäns våld mot kvinnor och hedersvåld.

10. Fler jobb

Hela åtta miljarder satsas på att få en bättre arbetsmarknad efter krisen. Det kommer handla om att pressa ner långtidsarbetslösheten och ge människor en bättre möjlighet att utbilda sig mitt i livet, eller att vidareutbilda sig.

11. Landsbygden ska stärkas

En av de största satsningarna i budgeten handlar om att det ska bli bättre att bo på landsbygden i Sverige. Nästan 30 miljarder kommer att satsas de kommande åren på att förbättra välfärden på landsbygden, lokal service, skogen, jordbruket och på att få bättre vägar i hela Sverige.

FOTO: Janerik Henriksson/TT

12. Behöver stöd i riksdagen

Så. Är det klart då? Får sjuka, äldre och vanliga löntagare det bättre bara sådär?

Nej. För att regeringens budget ska gå igenom måste riksdagen rösta igenom den. Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet kan stoppa miljardsatsningarna om de röstar mot den. Först när budgeten kommit igenom riksdagen kan allt på listan bli verklighet.

Finansminister Magdalena Andersson (Johan Jeppson/TT)
RELATED ARTICLES

Populärt