fbpx
Politik5 anledningar till att du verkligen borde rösta i kyrkovalet

5 anledningar till att du verkligen borde rösta i kyrkovalet

Den 19 september är det kyrkoval, men redan från och med 6 september kan du som fyllt 16 och är medlem i Svenska kyrkan förtidsrösta. Här är några riktigt bra anledningar till varför du verkligen borde rösta!

1. Det spelar roll!

Svenska kyrkan är en av Sveriges största och mäktigaste organisationer, med 5,8 miljoner medlemmar. Kyrkan är också närvarande i så gott som varenda svensk stad, tätort och liten by. Vilka värderingar som vägleder kyrkan i dess arbete är otroligt viktigt för Sverige. Genom att använda din röst kan du påverka detta!

2. Viktiga frågor avgörs i kyrkomötet

Kyrkomötet bestämmer hur kyrkan ska se enskilda människor som av olika anledningar kommer i kontakt med kyrkan. För människor som söker skydd från förtryck eller som behandlas illa av samhället kan detta handla om liv och död.

Genom att rösta i kyrkovalet kan du också förbättra situationen för HBTQ-personer, genom att till exempel rösta på Öppen Kyrka eller Socialdemokraterna.

3. Kyrkan har stora resurser

Det är lätt att se kyrkan som ett särintresse. Men Svenska kyrkan är en stor landägare, och äger nästan 400 000 hektar skogsmark. Man är också en stor arbetsgivare. Enligt fackförbundet Kommunal är 6 000 av deras medlemmar anställda av Svenska kyrkan.

4. Kyrkan användas som propaganda-organ för högerextrema

Eftersom kyrkan är viktig finns det många som vill åt den makten, för att sprida trångsynta budskap och göra människors liv sämre. Både Sverigedemokraterna och Alternativ för Sverige satsar stort i kyrkovalet för att kunna få mer makt och inflytande. Om du inte röstar är det som att acceptera att mörka krafter tar över Svenska kyrkan.

2017 lyckades de andra partierna med att få ett högt valdeltagande, och Sverigedemokraterna fick inte ens tio procent av rösterna, en jättestor prestigeförlust för SD. Det går att göra igen!

5. Det är kul!

Att gå och rösta är en av de finaste sakerna man kan göra i en demokrati. Gör det till en grej, ta på dig något fint och gå och rösta!

Mer information om hur du gör när du rösta hittar du här på Svenska kyrkans hemsida!

Läs mer

Populärt