SverigeRegeringens plan för 2022: Höjd sjukpenning

Regeringens plan för 2022: Höjd sjukpenning

Regeringen lägger nu fram ännu ett reformförslag för 2022. Sveriges sjuka ska få en drägligare tillvaro.

På onsdagen presenterade statsminister Stefan Löfven tillsammans med LO:s ordförande Susanna Gideonsson och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi den nya budgetsatsningen. 

Regeringen vill höja taket i sjukförsäkringen och förlänga rehabiliteringstiden.

– Vi ska laga sjukförsäkringen. Vi är alla sårbara, sjukdomar och olyckor kan drabba oss alla, sa socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi på presskonferensen.

Shekarabi, Löfven och Gideonsson på pressträffen. FOTO: Janerik Henriksson/TT

Möjligheten att få sjukpenning ett helt år ska förbättras, samtidigt som den maximala ersättningsnivån kommer att höjas med 200 kronor om dagen. 

– En viktig del för att människor ska känna sig trygga är att våra välfärdssystem finns där när de behöver dem, sa Stefan Löfven på pressträffen. 

Moderaterna vill inte förbättra sjukförsäkringen

Moderaterna är tydliga med att man inte vill höja sjukförsäkringen, eftersom man hoppas att en försämrad sjukförsäkring ska få sjuka i arbete. 

Så sent som 2019 presenterade Moderaterna en budget där man ville spara tio miljarder på just sjukförsäkringen, enligt tidningen Arbetet

– Regeringen håller pressträff efter pressträff om hur det ska bli mindre lönsamt att jobba. Det är helt fel väg att gå, sa Moderaternas Elisabeth Svantesson till SVT på onsdagen. 

Riksdagen måste godkänna

För att förslaget ska gå igenom måste regeringens budget gå igenom riksdagen. Om högerpartierna röstar ner budgeten kommer inte förändringarna i sjukförsäkringen träda i kraft.

Läs mer

Populärt