fbpx
HemOpinionANALYS: Kristerssons nya taktik – ren desperation?

ANALYS: Kristerssons nya taktik – ren desperation?

Det är inte ens ett år till valet – men har Ulf Kristersson redan gett upp? Nya M-planen ger åtminstone det intrycket. 

”Låna ut din röst till mig”. Så låter Moderaternas partiledare Ulf Kristerssons nya strategi. Kampanjen vänder sig till väljare till vänster som inte håller med Moderaterna men som av någon anledning skulle rösta på dem ändå.

Det är ju nästan så att man sätter kaffet i halsen. Varför känns det som att allt självförtroende helt gått ur Moderaterna?

Jo, en snabb titt på siffrorna förklarar en hel del.

Liberalerna ser ut att åka ut ur riksdagen, och de tre partier Kristersson vill ha som underlag, alltså M, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, har så gott som stått still i opinionsmätningarna senaste året. 

Tillsammans har de tre partierna i högergrupperingen ungefär 47 procent. Den enda förändring som skett senaste året är att M blivit lite större och att Kristdemokraterna riskerar att åka ut ur riksdagen nästa val. Det räcker förmodligen inte för maktskifte

Med tanke på det så osar den nya strategin om att ”låna röster” av självömkan och faktiskt ren desperation. Något måste hända, annars försvinner chansen att ta makten. 

Så då ställer man hoppet till socialdemokrater som vill ”låna ut sin röst”. Det är häpnadsväckande. 

Det är som att säga ”jag vet att du inte gillar mig, men kan vi inte gå på en dejt ändå?”. 

Eller ett fotbollslag som säger till motståndarna: ”Vi förlorar jämt, kan vi inte få göra ett mål?”

Har Kristersson så låg tilltro till sin egen politik att han inte ens själv tror att han kan övertyga någon? Vad säger det om Moderaterna? Vad säger det om Kristersson?

Karl Anders Lindahl, Morgon-Tidningen

RELATED ARTICLES

Populärt