PolitikMagdalena Andersson vald till Sveriges statsminister

Magdalena Andersson vald till Sveriges statsminister

Nu är det klart. Socialdemokraten Magdalena Andersson är Sveriges första kvinnliga statsminister.

Magdalena Andersson har valts till Sveriges statsminister. Det står klart sedan riksdagen under onsdagen röstat i frågan.

I en statsministeromröstning måste minst 175 ledamöter inte rösta mot kandidaten. De siffrorna uppnåddes sedan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet samt den politiska vilden Amineh Kakabaveh röstat grönt och Vänsterpartiet, Centerpartiet röstat gult.

Magdalena Andersson blir Sveriges första kvinnliga statsminister. Detta uppmärksammades bland annat från talarstolen av Liberalernas Johan Pehrson som, trots att han röstade emot henne, gratulerade henne till posten.

In i det sista har det funnits osäkerhet kring hur omröstningen skulle gå då regeringen tvingats söka stöd hos såväl Centerpartiet som Vänsterpartiet. Men Magdalena Andersson är nu vald, trots ett politiskt läge som aldrig varit snårigare.

Läs mer

Populärt