fbpx
PolitikÖkad kritik mot Moderaterna i BB-krisen

Ökad kritik mot Moderaterna i BB-krisen

Allt fler vittnar om en ohållbar situation i landets förlossningsvård. De drabbade är såväl personal som mödrar och barn.

De senaste dagarna har larmen duggat tätt om hur personalen går på knäna vid flera av landets största sjukhus. Barnmorskor i bland annat Stockholm, Västernorrland och Skåne har vittnat om en närmast omänsklig arbetsbörda och varnar för massuppsägningar om situationen inte ändras.

Även undersköterskor i förlossningsvården har startat ett eget upprop för att få politikerna i det moderatledda Region Stockholm att agera.

Dålig arbetsmiljö med stressad och utarbetad personal drabbar i slutänden patientsäkerheten. En granskning från SVT av fall där det gått så illa att nyfödda avlidit visar att hög arbetsbelastning varit en bidragande orsak i sex dödsfall.

Moderaternas toppnamn i Region Stockholm, Irene Svenonius, har efter de starka påtryckningarna utlovat mer pengar till förlossningsvården. Hon avvisar barnmorskornas krav på löneökningar.

– Jag skulle säga att det här handlar inte bara om pengar. Arbetsmiljö och den tuffa arbetssituationen hänger ihop med att vi måste bli mer attraktiva som arbetsgivare, säger Svenonius till Expressen.

Socialdemokratiska oppositionsrådet Aida Hadžialić är starkt kritisk:

– Såklart är det en resursfråga. Sjukhusen och förlossningsvården har varit kroniskt underfinansierade och på grund av detta väljer över 100 barnmorskor att sluta sedan årsskiftet, säger Hadžialić till Aftonbladet.

Aida Hadžialić (S) är oppositionsråd i Region Stockholm

Det råder idag brist på barnmorskor i 19 av landets 21 regioner. Målet att det ska finnas en barnmorska per födande är i många fall mycket avlägset och barnmorskan springer idag ofta mellan upp till fyra patienter.

Vårdförbundet, som sluter sig till de som varnar för nya massuppsägningar, menar att regionernas arbete inte varit tillräckligt och att regeringen måste uppmärksamma frågan ytterligare:

– Det behöver komma en rejäl satsning för att man ska känna sig lika säker oavsett vart man bor. Det behövs nationella pengar och nationell samordning, säger Åsa Mörner till SVT.

Läs mer

Populärt