fbpx
HemPolitikOljelobbyn dominerar klimatmötet

Oljelobbyn dominerar klimatmötet

På klimattoppmötet COP26 i Glasgow är representanter från olje- och gasindustrin tillsammans en större delegation än de åtta länder som drabbats hårdast av klimatkrisen.

Klimattoppmötet COP26 i Glasgow går mot sitt slut och mycket talar för att de åtgärder som presenteras inte kommer leda till att världen uppnår de globala klimatmålen.

Den svenska delegationen leds av miljöminister Per Bolund (MP), som tidigt på fredagen inte vill lova att ett nytt avtal kommer bli klart under toppmötets sista dag.

Ett problem är att oljenationer som Saudiarabien vänder sig emot att man omnämner olja och andra fossila bränslen som pådrivare av klimatförändringar. Att helt ta bort omnämnandet av fossila bränslen riskerar att göra ett avtal helt tandlöst. Men oljeländerna står långt ifrån ensamma i sin ringhörna.

På toppmötet finns över 500 deltagare som är lobbyister från gas- och oljeindustrin. Det rapporterar bland annat CNN.

Klimataktivisten Greta Thunberg är starkt kritiskt till den stora närvaron av oljeindustrin på klimatmötet. På Twitter skriver hon att hon inte är bekväm med att låta ”några av världens största skurkar ha inflytande över världens öde”.

Lobbyisterna från gas-och oljeindustrin är fler än någon delegation från ett enskilt land, rapporterar CNN. Det är även fler än om man slår ihop de åtta länder som drabbats hårdast av klimatkrisen de senaste 20 åren; Puerto Rico, Haiti, Filippinerna, Mozambique, Bahamas, Pakistan, Bangladesh och Myanmar. De 503 lobbyisterna representerar ett hundratal bolag med verksamhet inom fossila bränslen.

FN har inte bjudit in några officiella delegationer från gas- och oljeföretagen, men man har inte kunnat styra vilka personer länderna väljer att bjuda in. Bland annat Brasilien, Kanada och Ryssland har med olje-lobbyister i sina delegationer.

Att industrier som så tydligt driver på klimatförändringar ska finnas representerade vid ett toppmöte där man arbetar för att bromsa klimatkrisen är långt ifrån självklart. Det finns exempel där hela branscher, exempelvis tobaksindustrin, har utestängts från liknande toppmöten.

FN:s generalsekreterare António Guterres har tidigare menat att 1,5-gradersmålet, som är en del i Parisavtalet, är nära att falla samman. Hoppet stod till att mötet i Glasgow skulle nå fram till ett nytt, starkare avtal men i elfte timmen är det fortfarande tveksamt om det kommer att bli färdigt. Guterres varnar även för att alla insatser för att minska utsläppen blir meningslösa om gas- och oljeindustrin samtidigt får mångmiljardbelopp i subventioner.

RELATED ARTICLES

Populärt