fbpx
BreakingUlf Kristerssons besked: "Uteslutet" att ha regering med SD

Ulf Kristerssons besked: ”Uteslutet” att ha regering med SD

Om Ulf Kristersson blir statsminister kommer inte Sverigedemokraterna att få sitta i regering. Det meddelar M-ledaren i en intervju med Aftonbladet.

Moderaternas Ulf Kristersson ser sig själv som en trovärdig statsministerkandidat, och hoppas att högergrupperingen kommer att bli större än Magdalena Anderssons underlag i september nästa år.

Men trots att Kristersson kommer att vara beroende av Sverigedemokraternas stöd, och trots att SD nästan är lika stora som Moderaterna i flera mätningar, så kommer Kristersson inte att släppa in Jimmie Åkesson i en regering.

– Nej. Det är faktiskt helt uteslutet, säger Kristersson i en intervju med Aftonbladet, och fortsätter:

– Ska man kunna samarbeta i en regering måste man ha dokumenterad erfarenhet för att kunna samarbeta väl. SD har inte det, det finns ingen som har samarbetat med dem. Man måste bygga upp ett förtroendekapital för att kunna göra det.

Dubbla budskap

Sverigedemokraterna själva har varit otydliga i regeringsfrågan, men Åkesson själv sa så sent som i september i år att han vill bli justitieminister i en intervju med SvD. Något som Kristersson alltså nu säger nej till.

I Aftonbladet-artikeln säger pratar Kristersson om att ”förtroendekapitalet” är för lågt för ett SD-samarbete. Något som kanske också kan få en och annan att höja på ögonbrynen, med tanke på Svenska Dagbladets intervju med SD-toppen Henrik Vinge för bara tre veckor sedan.

– Vi har lärt känna varandra och förstår varandra bättre. Relationerna förstärks och fördjupas, sa Vinge till Svenskan då, i en intervju där han sa att SD förbereder sig för att sitta i regering.

Inte helt glasklart med andra ord.

Läs mer

Populärt