fbpx
HemPolitikAllians-styrd region inför avgift på tidigare gratis cancervård

Allians-styrd region inför avgift på tidigare gratis cancervård

Från och med årsskiftet inför det Allians-styrda Region Skåne en ny avgift på flera olika cancerbehandlingar.

Regionfullmäktige i Skåne kommer vid årsskiftet att införa en ny avgift på flera olika typer av cancervård. Ett flertal vårdinsatser, däribland strålbehandling, var tidigare helt avgiftsfria.

Från årsskiftet kommer cancersjuka att behöva betala 200 kronor per behandling. Det rapporterar Sydsvenskan.

Regionrådet Gilbert Tribo (L) menar att det handlar om rättvisa och att det är en viktig princip att all cancervård behandlas lika.

Kritiserade förändringar

Förändringarna drevs igenom av den politiska majoriteten i regionen, som består av Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet motsatte sig höjningarna.

Oppositionen underkänner argumentet att införandet av avgifter för cancersjuka skulle handla om någon form av rättvisa eller likabehandling.

– Om man inte har några avgifter alls så når man också likvärdighet för hela Skåne. De som drabbats av cancer har nog med bekymmer ändå, säger regionrådet Anna-Lena Hogerud (S) till Sydsvenskan.

Minskade avgifter röstades ned

S, MP och V fick heller inte gehör för sitt förslag att sänka kostnaden för ett besök på akuten från 400 kronor till 300 kronor. Argumentet för en sänkt avgift för akutsjukvård är att fler då skulle ha råd och möjlighet att söka vård när de behöver den. Med en sen högre avgift är det många som utestängs från sjukvården.

Det återstår att se hur försämringen av villkoren för cancersjuka kommer att se ut i praktiken. Den stora majoriteten av cancersjuka kommer att nå upp till högkostnadsskyddet på 1 150 kronor relativt snabbt.

Det står dock klart att man från den politiska majoritetens sida i Region Skåne inte är främmande för att införa avgifter ens för de som är allra sjukast.

RELATED ARTICLES

Populärt