fbpx
UtblickForskare: I framtiden kommer alla jobba i 60 år

Forskare: I framtiden kommer alla jobba i 60 år

Allt fler blir allt äldre och det för med sig stora utmaningar. Nu föreslår forskare att alla i framtiden borde arbeta i sextio år – tjugo år längre än de flesta arbetar idag.

Vi lever allt längre och i USA beräknas varannan femåring bli över 100 år. Att vi blir äldre är självklart en bra sak och visar på vilka fantastiska medicinska framsteg vi gjort. Men det leder även till problem.

Ett problem är att en äldre befolkning är att det är fler som inte jobbar eftersom fler är över pensionsåldern. Ett forskarlag från amerikanska Stanford University vill lösa det med att alla istället ska jobba i sextio år, vilket är tjugo år längre än de flesta jobbar idag.

Om tanken på att jobba tjugo år längre får dig att bli lite kallsvettig är du inte ensam. Det forskarna föreslår är dock inte att man bara ska plussa på två decennier på en karriär så som det ser ut idag.

De har istället tagit fram en modell de kallar för “den nya livskartan” där man ska utnyttja hela livslängden på bästa sätt.

Snedvriden arbetsfördelning

Idag arbetar många som allra hårdast under småbarnsåren, alltså exakt de år då de egentligen har som minst tid att lägga på jobbet. Det här gäller särskilt i länder som USA som har sämre villkor för föräldraledighet.

Enligt den nya livskartan skulle arbetslivet bli mer flexibelt med större möjlighet att anpassa arbetet efter hur livet ser ut. Genom att arbeta mindre timmar under de mest intensiva åren skulle färre vara utslitna i förtid och därför kunna fortsätta arbeta längre.

Eftersom fler skulle arbeta längre menar forskarna även att man måste förenkla för alla att byta karriärer eller vidareutbilda sig.

Fördelarna som forskarna ser framför sig är att det skulle ge hälsofördelar, då färre sliter ut sig fysiskt eller psykiskt. De ser även att det kan ge en större åldersblandning på arbetsplatser, vilket kan leda till mer välfungerande organisationer.

Framför allt handlar det om att inte se en åldrande befolkning som ett problem. Det är fantastiskt att så många kommer att leva så långa liv. Däremot ser de vikten av att fylla livet med meningsfullt innehåll.

Mer flytande pensionsålder

En annan viktig förändring forskarlaget vill se är att göra gränsen mellan arbetsliv och pension mer flytande.

– Vi är överutnyttjade i mitten av livet och underutnyttjade efter 65, säger Laura Carstenson, chef för Stanford Center on Longevity, till The Atlantic.

Idag är samhället uppbyggt så att alla förväntas utbilda sig under livets första två decennier, arbeta i drygt fyrtio år till de är helt slut och sedan vara helt lediga som pensionärer. Istället vill Stanford-forskarna se att människor kan hoppa mellan perioder av arbete, ledighet på hel- eller deltid och studier.

Ett arbetsliv på 60 år skulle alltså eventuellt inte innebära att man arbetade speciellt mycket mer än hur det ser ut idag. Men utan hetsiga 40-timmarsveckor som ska kombineras med hemarbete, hämta och lämna och fritidsaktiviteter under småbarnsåren kan fler vara friska och pigga nog att arbeta fler år. 

Presenterat så är kanske tjugo års längre arbetsliv inte en så dålig idé.

Läs mer

Populärt