fbpx
NyheterSveriges klimatutsläpp har minskat rekordmycket

Sveriges klimatutsläpp har minskat rekordmycket

Under 2020 var Sveriges minskning av klimatskadliga utsläpp den största som någonsin uppmätts.

Under 2020 så minskade Sveriges sammanlagda utsläpp med närmare nio procent. Det visar nya siffror från Naturvårdsverket.

Förra året var ett mycket speciellt år då pandemin slog till och påverkade såväl industrin som människors vardagsliv. Enligt Naturvårdsverket är en del av utsläppsminskningen just effekter av pandemin.

– Industrin har haft en lägre produktion vilket ger lägre utsläpp. Vi ser också väldigt tydligt att vi har rört oss betydligt mindre på vägarna, säger Anna-Karin Nyström, enhetschef för klimatmålsenheten på Naturvårdsverket, till SVT.

Men även om man räknar bort pandemieffekterna skulle Sverige haft en minskning av koldioxidekvivalenter, vilket är den enhet man räknar utsläppen i. De största minskningarna har skett inom industrin, men även transportsektorn och elproduktionen har blivit grönare.

I Sverige har man mätt koldioxidutsläpp sedan 1990 och förra året var det år då man sett de största minskningarna. Det långsiktiga målet är att inte ha några nettoutsläpp senast 2045 och förra årets minskning innebär att Sverige nådde delmålet för 2020.

Naturvårdsverket befarar att de kommer att få se en del ökning av utsläpp när de summerar 2021, men prognosen är ändå att en hel del långsiktiga minskningar kommer att bestå. En viktig del är exempelvis att antalet elfordon ökat snabbare än myndigheten tidigare trott och att tung industri, exempelvis stålindustrin, håller på att ställa om till grönare produktion.

Läs mer

Populärt