fbpx
HemBreakingHårda kritiken mot M:s nya förändringar: "Hyreschock"

Hårda kritiken mot M:s nya förändringar: ”Hyreschock”

När Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraternas budget börjar gälla nästa år så blir byggarbetarna och hyresgästerna de stora förlorarna. Det menar Socialdemokraterna i ett utspel.

Nästa år slopas det mycket populära investeringsstödet för byggbranschen. Det har Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna bestämt, efter att deras budget gått igenom riksdagen.

Investeringsstödet, som i Socialdemokraternas budget skulle ha ökat, innebär att det blir lättare för byggföretag att exempelvis bygga hyresrätter och studentlägenheter. I S-budgeten fanns nästan 10 miljarder avsatta för fler bostäder – något som ansågs viktigt för att påskynda återhämtningen efter pandemin.

Men M, SD och KD tar alltså bort stödet.

S i Stockholm menar att politiken kan leda till en ”hyreschock” för stadens hyresgäster.

– Moderaterna har alltså vägrat bidra till att det blir fler bostäder med lägre hyra. Lägg till att de redan säljer ut hyresrätter så har vi den perfekta politiken för att öka segregationen i staden, säger Emilia Bjuggren (S), oppositionsborgarråd, i ett pressmeddelande.

Handlar om miljarder till byggbranschen

Investeringsstödet har varit mycket populärt i byggbranschen. I en intervju med tidningen Byggindustrin säger Rikshems vd Anette Frumerie så här om investeringsstödet:

– Vi tycker att det har varit väldigt bra i lägen där vi inte får ihop kalkylen så lätt. För oss har stödet verkligen fungerat och gjort att vi har kunnat bygga på orter och i lägen där vi annars hade haft svårt att få ihop det.

Svante Jonsson, rådgivare på Tango, som är stora rådgivare inom fastighetsbranschen, säger så här till tidningen Fastighetsvärlden.

– Framförallt Norrland kommer att drabbas i stor omfattning, vilket är olyckligt med tanke på den industrirevolution som regionen står inför och där behovet av bostäder är stort.

Kritiken: Hyreshöjning på 1000 kronor

I en debattartikel i Sydöstran riktar fackförbundet Byggnads stenhård kritik mot SD, M och KD:s politik.

”Utan investeringsstödet blir en nyproducerad tvåa drygt 1000 kronor dyrare per månad. För en höginkomsttagare kan det låta som en småsumma. Men en tusenlapp är mycket pengar för en ung vuxen eller en ensamstående förälder”, skriver Byggnads ordförande Johan Lindholm och Morgan Nyberg, ordförande för Byggnads i Småland och Blekinge.

Men Moderaterna har en annan bild. I sin budget för 2022 skriver man att intresset från byggbranschen har varit ”anmärkningsvärt lågt”, och att investeringsstödet är ”dyrt och ineffektivt”.

RELATED ARTICLES

Populärt