HemPolitikS ökar i flera mätningar – så ser opinionen ut just nu

S ökar i flera mätningar – så ser opinionen ut just nu

Det har gått bra för Socialdemokraterna i de senaste opinionsmätningarna och trenden ser ut att fortsätta.

Det kan vara svårt att jämföra olika opinionsmätningar eftersom de görs på väldigt olika sätt och har väldigt olika urval. Däremot kan det vara intressant att se på helheten av många olika mätningar, för att se större skiften i opnionsläget.

Poll of polls.se sammanställs nästan samtliga mätningar som görs i Sverige. Den sammanvägda bilden bekräftar att S just nu går mycket starkt. Sett över ett år är S upp 2,3 procentenheter, vilket är den största förändringen för något parti.

Här kan du se mer siffror från Poll of polls.

S starkt i flera mätningar

I Aftonbladet/Demoskops mätning som gjordes under första veckan i december går S återigen starkast och ökningen landar på 2,1 procentenheter.

Det största tappet står Liberalerna för. De hamnar på 2 procent efter att ha gått tillbaka 1,2 procentenheter. Det är det lägsta resultatet någonsin för L i Demoskops mätningar.

Övriga partier ligger relativt stilla sedan förra månadens mätning.

I SCB:s partisympatiundersökning för november 2021 låg Socialdemokraterna på 29,1 procent, vilket är över valresultatet från 2018.

Om man ser enbart på LO-anslutna är Socialdemokraterna det parti som ökar mest, och drar därigenom ifrån Sverigedemokraterna. Även i en mätning från SVT Novus ökar S, och här ser man att väljarströmmarna kommer från M, SD, V och MP.

Omkastning i riksdagen

Det är ännu långt till riksdagsvalet, men om dagens opinionsläge står sig skulle det bli en del förändringar i riksdagens sammansättning. Två partier, L och MP, befinner sig under riksdagsspärren och riskerar att åka ut.

För att få majoritet i riksdagen behövs 175 mandat. Om dagens fördelning i Poll of polls skulle stå sig till valdagen samlar M, SD och KD 171 mandat, medan S, V och C får 178. Det betyder att Ulf Kristersson fortfarande skulle sakna mandat för sin högerkoalition.

RELATED ARTICLES

Populärt