PolitikNy mätning: KD närmar sig riksdagsspärren

Ny mätning: KD närmar sig riksdagsspärren

Socialdemokraterna fortsätter att gå starkt i opinionen. Sämre går det för Moderaterna, som tappar kraftigt i Stockholm. Även KD tappar och är nu farligt nära riksdagsspärren.

Årets första opinionsmätning från SvD/Sifo visar att Socialdemokraterna fortsatt har starka siffror. Partiet ligger kvar på 31,1 procent vilket är oförändrat sedan mätningen i december.

Fortfarande är läget bekymrande för Liberalerna och Miljöpartiet som båda verkar ha parkerat sig under 4 procent. I mätningen får L 2,9 procent medan MP har 3,0 procent.

Rejält tapp för KD

Kristdemokraterna sjunker från 5,1 procent den senaste mätningen till 4,4 procent. Det betyder att partiets nedåtgående trend fortsätter. Partiets toppnotering var i april 2019 då partiet enligt Pollofpolls på 11,7 procent.

Ett politiskt scenario där tre partier riskerar att få under fyra procent gör att valresultatet blir ännu svårare att förutse. Som läget är idag verkar såväl MP som L och KD vara i behov av stödröster för att hålla sig kvar i riksdagen.

Svagare högerblock

Moderaterna ligger relativt stabilt i opinionen men tappar kraftigt i Stockholm. Det har traditionellt varit ett starkt fäste för M. Istället har S stärkt sina positioner i landets storstadsregioner.

En förklaring är att Moderaternas samarbete med SD inte är populärt i deras tidigare väljargrupper.

– Om tillräckligt många väljare som har allmänborgerliga sympatier åt det liberala hållet känner en motvilja mot att rösta på något av partierna som ingår i högerkonstellationen på grund av Sverigedemokraterna, så påverkar det opinionen, säger statsvetaren Tommy Möller till Svenska Dagbladet.

I mätningen samlar S och stödpartierna MP, C och V samlar 50,7 procent av rösterna. Högerkoalitionen M, KD och SD med stöd av L får 47,4 procent.

Även om MP och L räknas bort är ligger högerblocket efter i opinionen. Blockens siffror blir då 47,7 procent mot 44,5 procent.

Normalt sett brukar oppositionen ha ett övertag under valåret, men så ser det alltså inte ut att bli denna gång. Skillnaderna mellan blocken är relativt små, men högerkoalitionen tycks inte ha något att sätta emot de socialdemokratiska framgångarna.

Vilket parti skulle du rösta på i riksdagsvalet om det vore val i dag?

Vänsterpartiet: 9,6 procent
Socialdemokraterna: 31,1 procent
Miljöpartiet: 3,0 procent
Centerpartiet: 7,0 procent
Liberalerna: 2,9 procent
Moderaterna: 20,9 procent
Kristdemokraterna: 4,4 procent
Sverigedemokraterna: 19,2 procent
Övriga: 1,9 procent

Läs mer

Populärt