NyheterSjukvården, klimatet och jämställdhet viktigaste frågorna för unga

Sjukvården, klimatet och jämställdhet viktigaste frågorna för unga

Generation Z ser fortsatt ut att vara en generation med starka åsikter och stort samhällsintresse. Det visar den stora undersökningen Ungdomsbarometern.

Ungdomsbarometern är en av de största kartläggningarna av unga i Sverige och har släppts sedan 1994. Den undersöker hur unga mellan 15 och 24 ser på bland annat livet, samhället och sina intressen.

Pandemin har haft en stor påverkan på ungas liv och en av de starkaste trenderna är att unga verkar mer sugna på att ha kul. Efter flera år av minskande intresse är det nu fler som anger att de längtar efter att festa.

Samtidigt är det en generation som är mer intresserad än tidigare generationer av att vara hemma och umgås med familjen.

Ser positivt på livet men negativt på samhället

Under 2020 sjönk ungas välmående och färre såg positivt på sitt eget liv. Den trenden vände under 2021 och det är nu fler som har framtidstro och tycker att livet är kul. De är även mindre stressade över sådant som möjligheterna till att få jobb eller klara sina studier.

Däremot svarar 47 procent att samhället är på våg åt fel håll. Det är en ökning på 10 procent de senaste fem åren. I Ungdomsbarometerns rapport föreslås att det här beror på att generation Z består av många individualister som samtidigt är intresserade av samhället.

Stor skillnad mellan könen

Det är många unga som är intresserade av politik och samhällsfrågor. En viktig fråga är klimatet och det är 16 procent fler som anger klimat/miljöfrågor som ett intresse.

De tre frågor som stabilt ligger i toppen som de viktigaste är mer resurser till sjukvård och omsorg, miljö- och klimatfrågor och ökad jämställdhet mellan könen.

Det är dock stora skillnader mellan flickor och pojkar. Exempelvis håller 80 procent av tjejerna med om påståendet ”ojämställdheten är vår tids största utmaning”.

Bland killarna håller 44 procent med, medan 20 procent anser att jämställdheten gått för långt. Killarna är även mer kritiska till invandring och vill i högre grad sänka skatterna.

Läs mer

Populärt