HemPolitikNy kalldusch för M: Nästan var tionde M-väljare vill se Andersson som...

Ny kalldusch för M: Nästan var tionde M-väljare vill se Andersson som statsminister

Magdalena Andersson fortsätter att vara väldigt populär. Det gäller inte bara i de egna leden, enligt en ny undersökning från Fokus/Novus.

Det är kanske inte så konstigt att Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson är den som S-väljare vill se som statsminister även efter nästa val. 99 procent av de egna väljarna uppger i Fokus/Novus undersökning att Andersson är deras kandidat.

Mer förvånande är kanske hennes popularitet även sträcker sig till andra partier. 69 procent av de mer mittenorienterade L- och C-väljarna föredrar Andersson över Moderaternas Ulf Kristersson. Hos MP och V är siffran hela 96 procent.

Tufft för Kristersson

Ulf Kristersson har i flera mätningar visat sig ha det kämpigt i opinionen. Den här undersökningen kommer inte att vända den trenden.

Sammanvägt tycker 51 procent att Magdalena Andersson bör fortsätta som statsminister. Motsvarande siffra för Kristersson är 41 procent.

Kristersson tycks heller inte vara lika populär på högerkanten som Andersson är bland väljarna som skulle kunna vara hennes regeringsunderlag.

För att M ska ha någon chans till valvinst krävs samarbete med Sverigedemokraterna. Det borde därför oroa Kristersson att hela 20 procent av tillfrågade SD-väljare hellre ser Andersson som statsminister.

Inte ens i det egna partiet är Kristersson lika populär. Åtta procent av M-väljare uppger att de hellre vill att Magdalena Andersson är statsminister än den egna partiledaren.

Att nästan var tionde M-väljare väljer bort Kristersson är uppseendeväckande siffror.

– Det är ingen bra start på valåret, det kan man säga. Men framtiden kan erbjuda snabb förändring. Det kan komma en socialdemokratisk kris. Men det är inte den här starten Moderaterna vill ha, det är klart, säger Torbjörn Sjöström, Novus vd, till Fokus.

RELATED ARTICLES

Populärt