fbpx
NyheterTjänade miljoner på svarta hyreskontrakt – nu inleds rättegången

Tjänade miljoner på svarta hyreskontrakt – nu inleds rättegången

Genom avancerade upplägg ska de två kvinnorna kunnat tjäna miljoner på att förmedla svarta kontrakt till hyresrätter på attraktiva adresser i Stockholms innerstad.

Nu inleds en rättegång i Stockholms tingsrätt gällande omfattande försäljning av svarta hyreskontrakt. En 53-årig kvinna och hennes vuxna dotter är huvudåtalade i rättegången som är den största i sitt slag i svensk historia.

Enligt åtalet har kvinnorna tjänat miljoner på att förmedla svarta hyreskontrakt. Köpesummorna ska ha legat mellan 150 000 kronor för en mindre lägenhet till två miljoner för en paradvåning i Vasastan i Stockholm. Svartmäklarna tar en avgift för att ordna affären.

Kvinnorna nekar till brott.

Avancerade skenbyten

Tidningen Hem & hyra har granskat hur de olagliga lägenhetsbytena på den svarta marknaden går till. Ofta är ett upplägg med skenbyten av lägenheter.

I korthet får köparen hjälp av en svartmäklare att skriva sig på en hyresrätt som mäklaren förmedlar. Det falska kontraktet används för att genomföra ett lägenhetsbyte. Köparen bor aldrig på adressen som används i bytet.

För det olagliga lägenhetsbytet betalar sedan köparen en summa svarta pengar till säljaren och dessutom betalas svartmäklaren för sina tjänster.

Pengar till organiserad brottslighet

Den stora hyreshärvan som nu går upp i tingsrätten började nystas upp efter att Kronofogden tagit en skåpbil i beslag. För att få den tillbaka var ägaren tvungen att betala de 230 000 kronor han var skyldig.

När skulden var betald och skåpbilen hämtades ut greps han av polis, eftersom man hittat stora mängder narkotika och flera vapen i den. Polisen upptäckte att skulden till Kronofogden betalats av den 53-åriga kvinna som nu står åtalad.

Det är inte klarlagt om det finns några ytterligare kopplingar mellan de åtalade och den organiserade brottsligheten. Det finns dock stora pengar att tjäna på handeln med svarta hyreskontrakt och stora pengar lockar till sig den organiserade brottsligheten.

– Någonstans finns det en brygga in i det här från annan typ av kriminalitet. Det är nog en ganska angenäm tillvaro att hålla på med fastigheter jämfört med att sälja narkotika, dessutom är det en ganska låg upptäcktsrisk, säger Kristian Halldin, verksamhetsexpert på polisens Nationella operativa avdelning, till SVT.

Inte bara för eliten

Alla svarta kontrakt handlar inte om paradvåningar på Stockholms finaste gator. Det kan istället handla om att det för många människor är enda utvägen, eftersom de inte får hyreskontrakt eller lån till bostad.

Dessa människor, som ofta har osäkra eller svarta anställningar, hamnar lätt i klorna på den organiserade brottsligheten i svarta hyreskaruseller. Ofta är boendestandarden låg och trångboddheten hög.

För att motverka att lägenheter hyrs ut svart har flera fastighetsbolag gjort omfattande kontroller av vem som egentligen bor i deras lägenheter.

Ett av dem är fastighetsbolaget Hembla som under 2021 gjorde en inventering av sina hyresgäster i Södertälje och sade upp 41 hyresgäster som var felaktigt bokförda.

– Det är ofta människor i en svår situation som folk tjänar pengar på, det är business för dem. Vi vill hjälpa människor att inte bli utnyttjade, säger Imran Raza, områdeschef för Södertälje på Hembla till LT.

Åtstramade regler

De båda kvinnorna samt de 13 säljarna står åtalade för lägenhetsaffärer som utfördes mellan 2017 och 2019. Sedan dess har regeringen infört ett flertal lagskärpningar som försvårar handeln med svarta kontrakt.

De snabba skenbyten som misstänks vara grunden i de åtalades verksamhet är inte längre möjliga. Man måste nämligen sedan 2019 varit skriven på en adress i minst ett år för att få göra ett lägenhetsbyte.

Under 2018 återinfördes även folkbokföringsbrott och kan nu i grova fall ge fängelse upp till två år. Falsk uppgifter till Skatteverket har varit en strategi som använts av den organiserade brottsligheten för bland annat olika typer av välfärdsbrott och svarta hyresaffärer.

Trots regeringens insatser för åtstramade regler förekommer fortfarande handel med svarta kontrakt. Så länge bostadsmarknaden i framförallt våra storstadsregioner är så dålig kommer det finnas en marknad för de som vill fuska sig förbi kön.

Läs mer

Populärt