NyheterKD ändrar sin historieskrivning – raderade rad om hur partiet grundades

KD ändrar sin historieskrivning – raderade rad om hur partiet grundades

Sedan Kristdemokraterna öppnade upp för samarbete med Sverigedemokraterna har berättelsen om partiets historia förändrats radikalt.

Ebba Busch var den första partiledaren som närmade sig SD för ett samarbete. Sedan dess har hon fått sällskap av högerkollegorna Ulf Kristersson och Nyamko Sabuni.

I en intervju i DN säger KD-ledaren att det tog emot att öppna för Sverigedemokraterna. Detta gäller särskilt då partiet enligt henne har sina rötter i antinazism.

– Vi grundades som en motrörelse till nazismen, och jag ser det som ett enormt underbetyg att ett parti som har rötter i nazismen kom in i riksdagen, säger Busch i intervjun.

Idag står det på Kristdemokraternas hemsida:

”Kristdemokratin i Europa växte sig stark som en motreaktion till nazism. Vi är stolta över vår historia som vilar på två ben: den europeiska antinazistiska och den svenska folkrörelsebakgrunden”.

Men så har historieskrivningen inte alltid sett ut. Enligt internetarkivet Wayback machine hade avsnittet så sent i oktober 2021 ytterligare en mening. På hemsidan stod då:

”Kristdemokratin i Europa växte sig stark som en motreaktion till nazism. I Sverige bildades KD några år senare av andra skäl. Vi är stolta över vår historia som vilar på två ben: den europeiska antinazistiska och den svenska folkrörelsebakgrunden”.

Det är en historieskrivning som stämmer bättre överens med den faktiska utvecklingen av partiet då de starka pingströrelsevärderingarna från KD:s start hade mycket lite med antinazism att göra.

Stora förändringar i historieskrivningen

Men det är inte den enda revisionen av den egna historien partiet gjort.

KD öppnade upp för samarbete med SD för första gången i mars 2019 och man öppnade för ett utökat budgetsamarbete i mars 2021. Någon gång mellan juni 2019 och april 2020 ändrades berättelsen om partiets historia fundamentalt.

Innan april 2020 beskrevs historen helt utan hänvisning till antinazism och fokus var då enbart de kristna värderingarna.

”Helt i strid med samhällsandan bildades Kristen demokratisk samling 1964. Ett parti som ville få in kristna värderingar i politiken när övriga samhället gjorde allt för att göra upp med tidigare generationers värderingar”, lydde då texten på hemsidan.

Det har tydligen skett ett skifte med hur KD vill presentera sin historia, och skiftet kom i samband med att famnen öppnades för att samarbeta med ett parti med rötter i nazismen.

Varför partet väljer att fabricera en stark antinazistisk historia kan tyckas vara i stark kontrast till beslutet att inleda samarbete med SD. Men strategin passar väl in i den pågående tvättningen av SD, där alla referenser till partiets högerextrema rötter ska tonas ned.

Läs mer

Populärt