NyheterStor framgång för satsning på grön industri – 3 000 nya jobb...

Stor framgång för satsning på grön industri – 3 000 nya jobb i Göteborg

Batterifabriken ska leda till tusentals nya gröna industrijobb i Västsverige.

Efter en tid av spekulationer står det nu klart att Northvolts nya batterifabrik kommer att ligga i Göteborg.

Fabriken ska börja byggas 2023 och produktionen ska vara igång redan 2025. I fabriken ska det produceras batterier som räcker till en halv miljon elbilar varje år. Det rapporterar SVT.

Den nya batterifabriken kommer att ligga i anslutning till Volvos anläggning i Torslanda. Det har enligt Volvo flera fördelar, bland annat att det underlättar transport av batterier till bilfabriken.

Det är även viktigt att det finns god tillgång till förnybar energi, då produktionen av batterier slukar mycket el. I Torslanda finns redan såna system på plats, så att batterierna kan produceras på ett mer hållbart sätt.

Arbetet med batterifrabriken passar bra ihop med Volvo Cars mål att satsa mer och mer på elektrifiering.

– Vi är fast beslutna att bli ledande i segmentet premium-elbilar och att endast sälja renodlade elbilar senast 2030, säger Håkan Samuelsson, Volvo Cars vd, till SVT.

Många gröna jobb

Prognosen är att batterifabriken kommer att ge 3 000 nya jobb i själva fabriken. Dessutom förväntas den ge tusentals fler jobb indirekt. Det kan bland annat handla om underleverantörer.

I Skellefteå byggs redan en enorm batterifabrik som ska ge omkring 2 500 nya jobb. Det har bland annat lett till rusande bostadspriser då många flyttar till staden för att arbeta i fabriken.

Det tycks alltså pågå en våg av grön industrialisering i Sverige. Det här välkomnas bland annat av statsminister Magdalena Andersson.

– Den gröna industrin är verkligen en framtidsbransch och det är klart att det här kommer att kunna skapa otroligt mycket jobb och tillväxt, säger Magdalena Andersson till Dagens Industri.

Troligen kommer batterifabriken i Göteborg inte vara den sista nya etableringen. Andersson ser istället att det kan komma många fler nya, klimatsmarta industrier.

– Det är en ny industriell revolution vi ser i Sverige, det är en ny grön våg.

Läs mer

Populärt