fbpx
BreakingAndersson i Berlin för att träffa Scholz

Andersson i Berlin för att träffa Scholz

Sveriges statsminister Magdalena Andersson ska prata om det aktuella säkerhetsläget i Europa med Tysklands förbundskansler Olaf Scholz i Berlin under måndagen.

Kriget i Ukraina har varit ämne för många samtal mellan västländers ledare sedan Ryssland invaderade Ukraina för drygt en månad sedan.

Nu är det dags för Magdalena Andersson och Olaf Scholz att ta upp frågan om åtgärder med anledning av Rysslands aggression, meddelar Regeringskansliet. Dessutom ska de bland annat avhandla stöd till Ukraina, bilaterala frågor och annan utrikespolitik under Anderssons besök i Berlin.

En gemensam presskonferens är planerad under eftermiddagen.

Scholz manade till vapenvila

Olaf Scholz är en av de västledare som har samtalat med Rysslands president Vladimir Putin om situationen i Ukraina. Enligt tyska Der Spiegel uppmanade Scholz i förra veckan Putin att underteckna ett avtal om vapenvila i Ukraina så snart som möjligt.

Enligt Kreml sade Putin under samtalet att Ryssland söker en lösning på situationen men att Ukraina stretar emot.

Gamla finansministrar

De två socialdemokraterna Andersson och Scholz relation har beskrivits som nära och personlig, sedan de båda suttit som finansministrar i sina respektive länder innan de i fjol tog över regeringschefsposterna.

Tanken var att de skulle ha haft ett bilateralt möte i Berlin i december, men Anderssons besök fick då ställas in på grund av ett en person i den svenska delegationen hade testat positivt för covid-19.

I slutet av förra veckan sade Magdalena Andersson att det inte är uteslutet att Sverige bidrar med ytterligare militärt stöd till Ukraina.

– Vi har precis kommit med ett paket med ytterligare vapen, men vi är naturligtvis beredda att fortsätta arbeta med alla de former som vi kan stötta Ukraina med, humanitärt, finansiellt men också militärt, sade hon då.

Läs mer

Populärt