SverigeBrandhelikoptrar redan i beredskap

Brandhelikoptrar redan i beredskap

Från och med i dag, fredag, sätter MSB två helikoptrar i beredskapsläge med anledning av brandrisken i landet.

”Det är tidigt på säsongen men vi väljer att sätta två helikoptrar i beredskap redan nu. De höga värdena kan leda till allvarliga bränder och därför agerar vi proaktivt för att vara redo om det behövs. Helikoptrarna är ett komplement till resurser på marken och som på efterfrågan kan stödja kommunal räddningstjänst i släckningsarbetet”, säger Erik Flink, projektledare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), i ett pressmeddelande.

Vanligtvis brukar helikopterberedskapen starta i april.

De två helikoptrarna som nu tas i bruk är placerade i Västerås. Under högsäsong har myndigheten tillgång till fler än tio helikoptrar.

Enligt SMHI råder stor eller rentav mycket stor risk för gräsbrand under fredagseftermiddagen i Götaland, Svealand (utom nordvästliga delar av Dalarna och Värmland), plus i kustnära områden i Gästrikland och Hälsingland.

Läs mer

Populärt