fbpx
PolitikBiden om Putin: "En rysk diktator"

Biden om Putin: ”En rysk diktator”

USA gör som EU och stänger sitt luftrum för ryska flygplan, meddelar president Joe Biden. Han kallar också Rysslands president Vladimir Putin för diktator.

Joe Biden höll i natt presidentens årliga tal i USA:s kongress, kallat ”State of the Union”. Även om talet till största delen är en inrikesangelägenhet i USA där läget i landet sammanfattas, valde Biden föga överraskande att inleda med det pågående kriget i Ukraina.

– Vi ansluter oss till våra allierade och stänger vårt luftrum för ryska plan. Därmed isoleras Ryssland ytterligare och ännu mer press läggs på deras ekonomi, meddelade han bland annat till rungande applåder.

”Isolerad”

Presidenten uttryckte sitt fulla stöd till Ukraina samt hyllade landets folk och de samlade krafter i omvärlden som försöker stoppa Rysslands invasion.

– Putin är nu mer isolerad i världen än någonsin tidigare, slog Biden fast.

Omfattande sanktioner har redan riktats mot Ryssland och Biden lovar att se till att åtgärderna får kännbara konsekvenser för den ryska ekonomin.

– Han kan inte föreställa sig vad som komma skall, sade presidenten.

Biden lovade också att öka den ekonomiska pressen på ryska oligarker som gömmer sina tillgångar i väst, men det är fortfarande inte aktuellt att skicka styrkor från USA till själva kriget.

Stående ovation

I publiken satt Ukrainas ambassadör i USA, Oksama Markarova, som fick ta emot en samlad stående ovation från kongressledamöterna – ett ovanligt uttryck för partiöverskridande enighet i USA:s annars så splittrade politiska landskap. En rörd Markarova höll upp sin ukrainska flagga och omfamnades av presidenthustrun Jill Biden.

– (Putin) trodde att han kunde splittra oss här hemma, men Putin hade fel, sade Joe Biden.

– I kampen mellan demokrati och autokrati, reser sig demokratierna och världen tar tydligt ställning för fred och säkerhet.

Läs mer

Populärt