PolitikStödpaket på gång efter uppgång av bränslepriser

Stödpaket på gång efter uppgång av bränslepriser

Bränslepriserna rusar – regeringen förbereder nu ett stödpaket, säger finansministern.

Nu på morgonen steg priset på diesel med 1:25 kronor per liter till 28:22 kronor. Samtidigt stiger bensinpriset med 35 öre till 23:34 kronor.

Priserna som är rekommenderade riktpriser för privatpersoner på bemannade stationer är nu de högsta någonsin i Sverige.

– Vi har en exceptionell situation tack vare kriget i Ukraina där Rysslands agerande har drivit upp priserna framför allt på drivmedel, men också på energi i södra Sverige. Det börjar nå en smärtgräns för människor. Både människor och företag drabbas hårt av detta och då tycker jag att det är politikernas ansvar att agera, säger finansminister Mikael Damberg till TT i samband med ett besök i Göteborg.

Regeringen kommer att lägga fram ett krispaket med stödåtgärder inom kort, berättar han. Redan inom någon vecka kan ett förslag presenteras.

TT: Vad kommer paketet innehålla?

– Jag utesluter inga åtgärder i det här läget. Vi tittar på flera olika delar: finns det direktstöd att ge? Finns det skattejusteringar som kan göras? Vad är de framkomliga vägarna för att åstadkomma förändring i verkligheten? Då måste den förändringen träffa de grupper som är mest berörda naturligtvis, säger Damberg.

Finansministern vill inkludera övriga riksdagspartier, ”så att det blir ett paket som går genom riksdagen och skapar förändring”.

– Vi ser hur priserna rör sig uppåt med ungefär en krona om dagen nu. Det här kriget får konsekvenser för Sverige och ingen politiker kommer att kunna kompensera allt. Däremot kommer vi kunna agera för att lindra de här konsekvenserna och det måste vara utgångspunkten i detta.

Läs mer

Populärt