fbpx
HemNyheterBröderna i Kevinfallet beviljas miljonersättning

Bröderna i Kevinfallet beviljas miljonersättning

Regeringen beviljar Robin Dahlén och Christian Karlsson en miljon kronor var i ersättning ex gratia. Bröderna beskylldes felaktigt för Kevinmordet 1998.

Beslutet att bevilja bröderna ersättning meddelades av justitieminister Morgan Johansson (S) vid en pressträff på onsdagen.

Justitieministern säger att det är uppenbart att bröderna ”behandlades illa och att det inte fanns något skäl för utpekning”. Under morgondagen kommer regeringen rent formellt att fatta beslut om ersättning.

– När staten gör fel måste staten ta konsekvenserna och försöka ställa det till rätta. Staten byggs upp av människor och ibland blir det fel. Det är så en rättsstat ska fungera, säger Morgan Johansson.

Det grundläggande felet är det felaktiga utpekandet, säger ministern och fortsätter:

– Och den process som föregicks med de här förhören. Hade det här gjorts i dag hade processen sett helt annorlunda ut, vi har helt andra krav i dag.

Morgan Johansson berättar att han pratat med bröderna och att det var ”bra samtal”.

– Jag sade att staten har gjort fel. Det är samma sak som att det finns skäl att be om ursäkt, svarar justitieministern på frågan om han bad om ursäkt till bröderna i sitt samtal med dem.

Hittades död

Snart 24 år har gått sedan fyraårige Kevin hittades död i Arvika. Robin Dahlén och Christian Karlsson pekades kort efter att pojken hittats död ut som skyldiga.

Efter att bröderna Robin Dahlén och Christian Karlsson 2018 friades från misstankarna begärde de skadestånd på tio miljoner kronor vardera. Men det blev nej från Justitiekanslern (JK), eftersom det gått för lång tid.

Alternativen för bröderna har varit att antingen begära att regeringen av nåd, ex gratia, ska betala dem ersättning, eller att stämma staten.

”Få ett avslut”

I juli 2021 lämnade bröderna och deras ombud in en begäran till regeringen om ersättning ex gratia för ”det omfattande lidande som de drabbats av till följd av statens felaktiga agerande”.

– Det är för att få ett avslut och bli klar med alla delar. Att någon ska kunna ta på sig ansvaret och stå till svars. Man kan inte bara säga förlåt och så är det färdigt. Det här har förstört 20 år. Då vill man ha någonting som visar att de menar förlåt också, sade Christian Karlsson till TT då.

Tidigare har bröderna Robin Dahlén och Christian Karlsson också krävt skadestånd från Arvika kommun, vilket de nekats.

I februari meddelade Arvika kommun att man genom en utredning kommit fram till att socialtjänsten inte gjort något fel i samband med att bröderna förklarades skyldiga till dödsfallet. Kommunen ansåg sig därmed inte heller vara skyldig bröderna något skadestånd.

Bad om ursäkt

Kommunstyrelsen bad dock bröderna ”…om ursäkt för den utsatthet och de upplevelser som hela familjen upplevt och fortfarande upplever”.

Robin Dahlén och Christian Karlsson var fem respektive sju år gamla när de 1998 pekades ut för att ha orsakat fyraårige Kevins död.

En ny åklagarutredning frikände bröderna i ett beslut 2018. Hur Kevin dog är oklart. Det kan ha varit en olycka.

RELATED ARTICLES

Populärt