HemPolitikStatsministern: Sveriges försvarsförmåga ska kraftigt förstärkas

Statsministern: Sveriges försvarsförmåga ska kraftigt förstärkas

Regeringen höjer anslaget till det svenska försvaret kraftigt till två procent av BNP.

Det svenska försvaret ska få kraftigt ökade resurser. Initiativet presenterades på en pressträff där statsminister Magdalena Andersson, försvarsminister Peter Hultqvist och finansminister Mikael Damberg medverkade.

Totalt ska försvarets anslag ökas till två procent av BNP. Det skulle innebära en kostnad på 108 miljarder kronor per år. Som jämförelse var kostnaden under 2021 omkring 66 miljarder kronor.

Anledningen till höjningen är det ändrade säkerhetspolitiska läget.

– Kriget i Europa kommer att påverka det svenska folket. Vi behöver fortsätta stärka den svenska försvarsförmågan, säger Magdalena Andersson på pressträffen

Ansvarsfull utökning

De ökade anslagen ska införas gradvis och omsättas i ökad effektivitet hos det svenska försvaret.

– Vi vill öka anslagen till motsvarande 2 procent av BNP. Det behöver gå så snabbt som det är praktiskt möjligt. Men det måste ske under stabila och ordnade former. Det här får naturligtvis konsekvenser som mer trygghet och mer säkerhet. Men också tydliga kostnader, säger finansminister Mikael Damberg (S) till TT.

De ökade kostnaderna för försvaret påverkar bland annat möjligheten att betala av på statsskulden men Sveriges finanser är trots två pandemiår starka.

En annan effekt av det utökade försvaret är att fler unga kommer att genomföra sin värnplikt. Sverige fortsätter därmed förändringen från ett rent yrkesförsvar till ett folkförsvar.

RELATED ARTICLES

Populärt